Business

Svensk provinsby spår gyldne tider for Odense: Facebook var en gamechanger for os

Svenske Luleå fik tusindvis af nye arbejdspladser, da Facebook åbnede et datacenter i den lille provinsby. Nu kan et lignende være på vej til Odense.

Det er endnu ikke bekræftet, men rygterne svirrer:

Facebook vil åbne et gigantisk datacenter lidt syd for Odense, står der i dag i Fyens Stiftstidende

Og passer det, er der god grund til at poppe champagnepropper i Odense, siger Matz Engman, som er direktør i erhvervsorgansationen Luleå Näringsliv. Han har med egne øjne set, hvordan Facebook har skabt en sand erhvervsfest i hans lille provinsby, Luleå.

- Det var en gamechanger for os, da Facebook besluttede at bygge et datacenter her. Vi har skabt flere end 1.500 bygge- og arbejdspladser i forbindelse med byggeriet af Facebooks to haller, og jeg vil tro, at vi nu har 1.000 personer, der direkte eller indirekte arbejder i dataindustrien, siger Matz Engman til TV 2.

"Det er gået så stærkt"

Luleå var det første sted uden for USA, hvor Facebook besluttede sig for at etablere et datacenter. Byggeriet startede i 2011, og i 2013 stod det færdigt.

Centret beskæftiger kun omkring 100 ansatte, men et gigantisk datacenter behøver både service, vand og strøm, og dermed er mange flere personer i lokalområdet blevet beskæftiget, siger Matz Engman. IT-gigantens indtog har også lokket mange unge it-studerende til den nordsvenske by, og i det hele taget er der en stor spin-off-effekt, lyder det.

- Det er gået så stærkt de seneste fem år, og det, at Facebook er kommet, har betydet, at der er blevet etableret yderligere 10 datacentre, siger Matz Engman.

Ifølge Fyens Stiftstidende vil Facebook bygge tre store serverhaller og yderligere en række tekniske tilbygninger i Odense - i alt 184.000 kvadratmeter under tag i erhvervsområdet Tietgenbyen.

Ifølge Fyens Stiftstidende er Facebook og Odense ret langt i planlægningen af at bygge et datacenter, som er ti gange så stort som Ikea.

Det var også hemmeligt i Sverige

Hverken Odense Kommune eller Facebook ønsker at bekræfte, at et kæmpe datacenter er på tegnebrættet herhjemme. Facebook skriver følgende i en mail:

- Vi har ikke taget nogen endelig beslutning om at komme til Danmark. Det tager flere år at få gjort en grund klar til et nyt datacenter, og derfor evaluerer vi hele tiden potentielle nye steder.

Men at det er svært at få planerne officielt bekræftet, skal man ifølge Matz Engman ikke lægge så meget i.

- Det var præcis det samme i Luleå. Det er klart, at de ikke går ud og taler om det, når det er så stort et projekt. Vi holdt det hemmeligt i to et halvt år, før Facebook selv gik ud og fortalte om det, siger han.

Ifølge erhvervsdirektøren var det blandt andet Luleås energipriser, byens infrastruktur og et stabilt el-net, der gjorde, at Facebook valgte den nordsvenske by.

Facebooks datacenter i Odense bliver, hvis det opføres som skitseret i dokumenterne, som Fyens Stiftstidende har set, større end Luleå-anlægget i Sverige.