Business

Danske aktier presset - varsel om hårde tider i vente

De danske aktier i C20-indekset tog et dyk i tredje kvartal. Det kan være et forvarsel om hårde tider, lyder det advarslen.

Eliteaktierne i Danmark i C20-indekset er blevet presset i tredje kvartal. Det viser data fra Bloomberg, efter tredje kvartal blev afsluttet i weekenden.

Faldet i aktierne lyder på 2,2 procent. Og det pressede marked kan være et varsel om, at der er hårde tider i vente for de danske aktier.

Sådan lyder analysen fra Henrik Henriksen, der er chefstrateg i PFA Pension.

- Det er et forvarsel om, at vi står overfor lidt hårdere tider generelt på aktiemarkedet. Vi har haft fem år, hvor danske aktier, har givet mere end 25 procents afkast om året. Det er 10 procent højere end det globale aktiemarked, siger Henrik Henriksen til TV 2.

Ifølge ham viser det også, at der er bygget høje forventninger op til de danske virksomheder.

- Men alting har selvfølgelig en top, og det er den, de danske aktier slås lidt med i øjeblikket, siger han.

De danske aktier kan gå svære tider i møde lyder vurderingen fra Henrik Henriksen, der er chefstrateg i PFA Pension.

Fokus mod få og store aktier

Otto Friedrichsen, der er aktiestrateg i Formuepleje, ser også risiko for, at danske aktier bliver presset fremadrettet:

- Det at man kan fremlægge en underliggende positiv drift i selskabet er afgørende. Og der må vi jo desværre konstatere, at selskaber som Novo Nordisk har været ude at afskedige folk. Samtidig har de udfordringer på det amerikanske markeder, og det vil de være udfordret af, siger han til TV 2.

Der er store begivenheder i vente i udlandet. Både amerikansk præsidentvalg og italiensk parlamentsvalg kommer til at få betydning for det danske aktiemarked, vurderer Otto Friedrichsen, der er aktiestrateg i Formuepleje. 

Specielt Mærsk- og Novo Nordisk-aktien er ramt af svære markedsvilkår og har derfor nedjusteret forventningerne.

- Fokus er rettet mod nogle få og meget store selskaber i Danmark, men hvis vi breder perspektivet lidt ud og kigger på de globale aktier, så har det været et kvartal, der har udviklet sig ganske fornuftigt, siger Otto Friedrichsen, der er aktiestrateg i Formuepleje.

Han henviser til, at kvartalet kommet oven på briternes farvel til EU og olieprisen, der igen steg henover sommeren.

Han peger desuden på, at præsidentvalget i USA til november samt det italienske parlamentsvalg i december som to vigtige faktorer for, hvordan aktiemarkedet vil udvikle sig herhjemme.

- Det afgørende er, at det driftsmæssige billede udvikler sig positivt, men de events, der kommer, har en understøttende udvikling på lang sigt, siger Otto Friedrichsen.