Business

Odense kan få kæmpe datacenter som Facebook står bag

Det ventes, at en amerikansk investering i et anlæg til datacentre vil skabe 1200 job.

Det amerikanske selskab Facebook kan være på vej med et gigantisk datacenter, der skal ligge syd for Odense.

Det skriver Fyens Stiftstidende.

It-giganten vil ifølge avisens oplysninger bygge tre store serverhaller og yderligere en række tilbygninger på i alt 184.000 kvadratmeter under tag i erhvervsområdet Tietgenbyen. 

Ventes at skabe 1200 jobs

Avisen fremlægger ikke konkrete tal for investeringen, men der skulle være tale om milliarder. 

Det ventes at skabe 1200 jobs i forbindelse med byggeriet af anlægget, som et britisk entreprenørfirma skal stå for. 

Når datacentret står færdigt kan det føre i tusindvis af yderligere job med sig både på og uden for datacentret, skriver Fyens Stiftstidende.

Avisen bygger det på erfaringer fra Luleå i Sverige, hvor Facebook driver et lignende anlæg. 

Facebook har endnu ikke lagt sig fast på placeringen i Tietgenbyen i Odense, men har via et datterselskab forhandlet sig frem til en købsoption på grunden.

Det betyder, at man har mulighed for at fortryde købet på betingelser, der fremgår af aftalen mellem Odense Kommune og Facebook.

Ikke truffet endelig beslutning

Odense er blot den tredje by uden for USA, hvor Facebook vil opføre et datacenter. Arealet på godt 500.000 kvadratmeter er på papiret købt af et firma med navnet Cassin Networks ApS, som betaler Odense Kommune 68 millioner kroner for grunden. Reelt er det dog Facebook, der står bag Cassin Networks og dermed bag opkøbet i Tietgenbyen. 

Anker Boye (S), der er borgmester i Odense Kommune, ønsker ikke endnu at kommentere oplysningen over for Ritzau. Til DR skriver Facebooks kommunikationsansvarlige i Norden, Peter Münster, i en sms: 

- Vi har ikke truffet nogen endelig beslutning om at komme til Danmark. Det tager år at klargøre området til et nyt datacenter, og på grund af den lange optakt evaluerer vi altid potentielle nye lokationer, når vi udvider vores globale infrastruktur. 

- Ved at tænke fremad, kan vi agere hurtigt, når vi får brug for yderligere kapacitet. Men vi har ikke forpligtiget os til noget endnu, skriver han. Prisen for det mulige byggeri er ukendt, men i Luleå medførte opførelsen af én datahal en investering på cirka 3,8 milliarder svenske kroner. 

Facebooks datacenter i Odense vil blive større end anlægget i Luleå, hvis det opføres som skitseret i dokumenter, som Fyens Stiftstidende har set. 

Opdateret 3.10.2016: Linjer tilføjet, der understreger, at der er tale om en købsoption med betingelser og ikke et endegyldigt køb.