Business

Ole Krohn om fyringer i Novo: Direktøren får lov til at rydde op efter sig selv

Novo Nordisk fyrer 1000 medarbejdere på grund af prispres på markedet i USA. Ole Krohn, erhvervskommentator på TV 2 Business, analyserer dagens begivenheder her.

Novo Nordisk afgående topchef Lars Rebien Sørensen får næppe den sortie, som han har ønsket.

Hvis han havde afleveret jobbet videre til en efterfølger allerede for et år siden, havde han stået på toppen af sin karriere: Kåret som verdens bedste CEO med en aktiekurs, der havde gjort Novo Nordisk til ikke alene Danmarks mest værdifulde selskab, men også til Nordens nummer 1.

Se interview med Novo's afgående direktør, der fortæller, hvorfor han fyrer 1000 medarbejdere på TV 2 Business her:

Men set fra et imagemæssigt synspunkt trak Lars Rebien Sørensen den lige en tak for langt. 

Ikke nok til at ødelægge hovedfortællingen om, at Novo nordisk har udviklet sig fantastisk, men nok til at skabe ridser i lakken for Novo Nordisk karismatiske topchef.

Ubønlig dom fra markedet

Lars Rebien Sørensen efterlader sig et bjerg af udfordringer til sin efterfølger Lars Fruergaard Jørgensen. Udfordringerne er ikke umulige at bestige, men de kræver en fast hånd på rattet.

Og eftersom forskningschef Mads Krogsgaard Thomsen forleden forudså en vækstpause på et par år, er der ikke nogle hurtige løsninger for Novo Nordisk-koncernen.

Markedets dom har været ubønhørlig i år. Novo Nordisk er gået fra darling til prügelknabbe med et fald i aktuiekursværdien på mere end 25 procent.

Novo Nordisk er gået fra darling til prügelknabbe med et fald i aktuiekursværdien på mere end 25 procent.

Ole Krohn

Barske vilkår

Novo Nordisk har virket uovervindelig på det amerikanske marked, men nu er udfordringer store. Fordi på trods af imponerende salgsresultater falder priserne på deres produkter.

Spørgsmålet er, om problemerne ikke bliver større, hvis præsidentfavoritten Hillary Clinton vinder november-valget.

Se også analytiker Søren Løntofts vurdering af fyringsrunden i Novo Nordisk på TV 2 Business her:

Hun har nemlig været rimelig barsk i sin retorik overfor medicinalseseskaberne.

Det er imidlertid ikke kun i USA, at situationen for den tidligere uovervindelige vækstmotor ser barske ud. I Kina bliver Novo Nordisk overhalet af konkurrenterne og automatikken.

Samtidig giver den stadig større middelklasse ikke automatisk Novo Nordisk et mersalg, men blot en større pulje at fiske i.  

Dumpeplads til kronjuvel

Der er også opmuntringer for Novo Nordisk.

De kommende års erstatning af den berømte pin med piller mod diabetes kan give Novo Nordisk et nyt momentum. Forskningspipelinen ser lovende ud, og Novo Nordisk har tidligere haft vækstkriser, som er blevet vendt til ny fremgang.

Men med staterne på jagt efter at tæmme de eksplosivt stigende udgifter til medicin og en meget intens konkurrence fra konkureenterne er det nu, at Novo-teamet skal træde i karakter.

Aktiemarkedet synes pludselig, at Novo Nordisk har været rigeligt højt prissat og har sendt aktien ned i år, så den ligger på en dumpeplads i danske C20 indeks. En noget uvant plads for kronjuvelen fra Bagsværd.