Business

Analytiker: Novo-fyringer skal sende et signal

Dagens fyringsrunde i Novo Nordisk overrasker ikke Sydbanks analytiker Søren Løntoft, der ikke vil udelukke flere fyringer.

Novo Nordisk har haft brug for at sende et signal til sin ejerkreds efter et skuffende halvårsregnskab tidligere i år. Sådan lyder analysen fra Sydbanks analytiker Søren Løntoft, der følger den danske medcinalkæmpe.

- Man har brug for at sende et signal til aktionærerne og omverdenen. At man har fokus på omkostningsstyringen. Det har måske kostet lidt på imagekontoen, at Novo måtte skuffe ved halvårsregnskabet og melde ud, at man regner med et prispres på 3-5 procent i år og næste år, siger han i et interview med TV 2 Business.

Signalet fra Novo Nordisk til omverdenen er i dag kommet i form af en fyringsrunde, der koster 1000 Novo Nordisk-medarbejdere deres arbejde. 500 af fyresedlerne skal deles ud i de danske afdelinger.

Skal sikre vækst

Nedskæringerne skal sikre en solid indtjeningsvækst i fremtiden, lyder vurderingen fra Søren Løntoft. Og modsat tidligere har Novo Nordisk ikke samme håndtag at rykke i for at styrke indtjeningen.

- Tidligere kunne man vride en ekstra indtjening ud af sin produktionskapacitet, men i de kommende år skal man til at lancere nogle meget komplekse produkter, og det vil gøre det sværere at øge sin bruttomarginal, siger Søren Løntoft.

Det er især problemer på det vigtige amerikanske marked, som har ført til den store fyringsrunde i Novo Nordisk.

Kan komme flere fyringer

Med dagens fyringsrunde har Novo Nordisk skåret cirka 2,4 procent af koncernens samlede arbejdsstyrke på verdensplan. Og ifølge Søren Løntoft kan man ikke afvise, at der vil komme flere af den slags sparerunder i fremtiden.

- Man kan ikke udelukke kommende fyringsrunder, men nu er der i hvert fald sendt et signal med fyringen af de 1000 medarbejdere. Vi kan også komme til at høre om andre initiativer, der skal reducere omkostningerne, siger analytikeren.

Novo Nordisk-aktien er i skrivende stund faldet med 1,1 procent oven på nyheden om afskedigelserne.