Business

Nykredit: Katastrofe for Danmark hvis vi ikke havde hævet bidragssatserne

Det havde været en katastrofe for Danmark, hvis Nykredit ikke havde hævet bidragsatserne i foråret, siger Foreningen Nykredits formand, Nina Smith.

Nina Smith forsvarer Nykredits beslutning om at hæve bidragssatserne. Alternativet var værre, siger hun.

Selv om det har gjort ondt på Nykredits image og kundetilfredshed, at realkreditkoncernen i foråret valgte at hæve bidragssatserne for mange af sine privatkunder, var det rigtigt at gøre det.

Det siger Foreningen Nykredits formand, Nina Smith, i et interview i Berlingske.

Hun siger, at alternativet ville have været langt værre. Hvis ikke koncernen polstrer sig nu, ville den før eller siden på grund af kommende kapitalkrav være tvunget til at reducere i selskabets balance for at leve op til lovgivningen.

En del af de hævede bidragssatser er gået til bankerne fremfor realkreditinstitutterne, viser nye beregninger fra Finanswatch. 

- Så ville vi have været tvunget til at opsige lån i udkantsområderne, som ingen vil tage.

- Det ville være utroligt lidt socialt og meget ubalanceret i forhold til landets geografi. Det ville have været en katastrofe for Danmark, hvis vi havde valgt den lette løsning, siger Nina Smith.

Det er godt for kunderne - selvom det bliver dyrere

Hun holder fast i, at man ved at lægge op til en børsnotering har taget en beslutning, der gavner kunderne i sidste ende - selv om de altså får dyrere lån.

- Beslutningen om en børsnotering giver os en fleksibilitet i forhold til leve op til kapitalkrav, som hele tiden lurer om hjørnet, siger hun.

Nykredit kan i modsætning til de andre store realkreditselskaber ikke hente ekstra kapital ved at udstede aktier, fordi man er ejet af en forening og ikke indgår i en børsnoteret koncern.

Men det bliver der lavet om på, når selskabet - formentlig i 2018 - efter planen går på fondsbørsen.

Til den tid vil Foreningen Nykredit fortsæt være hovedaktionær, og det er tanken, at en stor del af udbyttet fra driften af realkreditselskabet skal sendes tilbage til kunderne igen.