Business

Novo vil sælge billig insulin til verdens fattigste

Prisen på insulin fra Novo Nordisk vil blive en brøkdel i tredjeverdenslande i forhold til vestlige recepter.

Medicinalgiganten Novo Nordisk lover onsdag at gøre insulin markant billigere for mennesker, der lever i verdens mindst udviklede lande.

Løftet står administrerende direktør Lars Rebien Sørensen bag. Han annoncerede de lavere insulin-priser, da han deltog i en paneldebat i forbindelse med FN's Generalforsamling. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Novo Nordisk producerer knap halvdelen af verdens insulin, og virksomheden kalder sit initiativ en forpligtelse til at gøre insulin tilgængelig for alle.

- Vi garanterer, at vi vil levere human insulin til en lav pris for at sikre adgang til kvalitetsbehandling for patienter i de fattigste dele af verden i mange år fremover, skriver selskabet i en meddelelse.

Garantien gælder de mindst udviklede lande, der er defineret af FN. Yderligere bliver såkaldte lavindkomst-nationer udpeget af Verdensbanken også omfattet samt udvalgte organisationer, der yder nødhjælp i humanitære situationer.

Ikke højere end listepriser

Novo Nordisk forpligter sig til, at prisen på medicinen ikke vil blive højere end 20 procent af listepriserne, som patienter i udviklede lande betaler for human insulin.

FN-debattens overordnede tema var den voksende mængde patienter med ikke-smitsomme sygdomme i udsatte befolkningsgrupper.

Flere end 400 millioner mennesker på verdensplan lider af diabetes. Det anslås ifølge Novo Nordisk, at 50 millioner af dem ikke har adgang til insulin.

I første omgang dækker garantien kun human insulin, der er billigere end nyere præparater.

Det er dog planen at arbejde for at gøre mere alternative behandlingsformer tilgængelige i de fattigste lande, "i takt med at de humanitære og økonomiske forhold bliver bedre", skriver Novo Nordisk.