Business

Danske søskende slår rekord - har samlet 13 millioner ind til ny el-cykel

Et dansk søskendepar har skrabet over 13 millioner kroner sammen til en ny el-cykel, der skal på markedet i løbet af 2017.

På kort tid har det danske crowdfundingprojekt MATE Bike indsamlet over 13 millioner kroner og for hver dag stiger beløbet eksplosivt til en ny elektriske foldecykel.

Det er søskendeparret Christian Michael og Julie Kronstrøm, der står bag den ny el-cykel, som har slået dansk rekord i crowdfunding med deres cykelprojekt.

Crowdfunding går ud på at samle penge fra en række privatpersoner, som kan betale et vist beløb for at forudbestille et produkt - som regel til en markant rabat - og dermed sikre udvikleren midlerne til at færdiggøre en idé, der ellers ikke var blevet til virkelighed.

2000 cykler afsat

Ifølge Julie Kronstrøm var det hele tiden en ambition for de to søskende at hente midlerne til MATE Bike gennem crowdfunding.

- Vi har selv haft et projektudviklingsselskab, som havde nogle midler vi kunne bruge, men vi har hele tiden luret på crowdfunding og har studeret andre succesfulde projekter inden for crowdfunding, for det var drømmen at få det til at lykkes via crowdfinding, siger hun til TV 2 Business.

Pengene til cyklen er indsamlet på den amerikanske crowdfunding-side Indiegogo, der er den største af sin slags i verden. Indtil videre har brugerne på sitet reserveret over 2.000 af MATE Bikes kommende el-cykler, fortæller Julie Kronstrøm.

Langsommere i EU

Selve cyklen er forhåndsreserveret af købere i 47 forskellige lande, men det er ikke alle, der vil få mulighed for at køre lige stærkt på den foldbare el-cykel. I Europa vil man eksempelvis kunne køre op til 25 kilometer i timen, mens det i USA bliver muligt at drøne afsted med 35 kilometer i timen.

Ifølge Julie Kronstrøm udsprang idéen om at lave den nye cykel oprindeligt fra hendes bror Christian, der ville hurtigere rundt i byen.

- Han havde længe været på udkig efter noget, han kunne komme rundt i byen med, som havde en motor, og som ikke var en bil eller en motorcykel. Og han blev hurtigt ret frustreret over, at han ikke kunne finde en el-cykel, der var praktisk og så cool ud, siger hun.

Crowdfundingsiden for MATE Bike lukker om 19 dage og søskendeparrets mål for indsamlingen på 80.000 dollars er i skrivende stund overgået med 2.539 procent.