Business

Danskerne handler aktier som aldrig før: Her er favoritten

Flere private danskere køber aktier som aldrig før.

Flere og flere danskere handler med aktier, og specielt én aktie er populær.

Sådan lyder det fra Københavns Fondsbørs og flere danske handelsplatforme, der arbejder med handel af aktier hver eneste dag.

Se også, hvorfor en af verdens største handelsplatforme ikke har været gode nok til at få fat i de private investorer på TV 2 Business her:

- Der har aldrig været så stor interesse for danske aktier, fortæller Bjørn Sibbern, der er administrerende direktør på den københavnske fondsbørs.

Også hos investeringsselskabet Nordnet kommer der cirka 1000 nye kunder til hver måned.

I de sidste 12 måneder har der været over 83.000 handler om dagen på børsen i Danmark.

Eneste sted med afkast

Det skyldes blandt andet de rekordlave renter, der har huseret i Danmark de seneste år, og som gør, at danskerne stort set ikke får noget afkast af at have pengene stående på en bankkonto.

Til gengæld har danskerne nu opdaget, at de kan få et afkast ved at investere sine penge i aktier.

- Folk finder jo ud af, at krisen nu er ved at drive over. Og de finder også ud af, at vi lever i et samfund, hvor renten er meget meget lav, forklarer Niels Mengel, der er formand for Dansk Aktionærforening til TV 2 Business.

I dag er omkring 2000 private aktionærer samlet i København til "Investordagen", hvor aktører som skatteminister Karsten Lauritzen (V) holder oplæg.

Novo er folkeaktie

Den mest populære og folkekære aktie i Danmark er Novo Nordisk, hvor der har været 167 milliarder handler blot i år.

Til gengæld er der mindre interesse for høreapparatsvirksomheden William Demant, banken Nordea og industrivirksomheden FLSmidth.

Store børsnoteringer

I de seneste år har flere store danske virksomheder valgt at blive børsnoteret i Danmark.

Se også historien om, at børskrisen er aflyst i Danmark på TV 2 Business her:

Tidligere i år blev energikæmpen Dong Energy børsnoteret. Det var en af Danmarkhistoriens største børsnoteringer nogensinde med en markedsværdi på næsten 100 milliarder kroner.

- Sverige overhaler os, når det kommer til de mindre børsnoteringer. Til gengæld ligger vi nummer ét i Norden, når vi kigger på, at få de største selskaber børsnoteret, siger Bjørn Sibbern.

Og om blot en uge bliver det muligt at købe aktier hos et andet stort dansk selskab - nemlig Nets, der ejer dankortet i Danmark.

Sådan kommer du igang med at handle aktier

 1. Find en mægler

  1. Først og fremmest skal du vælge, om du selv vil stå for at handle aktierne eller, om du vil have nogle, der gør det for dig.
  2. Du kan vælge at bruge en børsmægler-firma, hvor du kan have et depot med aktierne stående. Her er det vigtigt at kigge på, hvor meget du skal betale i omkostninger hos børsmægleren for at handle. 
  3. Eller du kan vælge at gå ned til din bank og få ham/hende til at hjælpe med at komme igang.
 2. Vælg aktier

  1. Nu skal du beslutte dig for, hvilke aktier du vil købe.
  2. Det letteste, når man køber aktier for første gang, er at købe nogle, hvor man allerede kender selskabet lidt. Det kan være ens forsikringsselskab, ens bank eller ens egen arbejdsplads måske.
  3. Læg en strategi. Tænk over, om du vil have en aktie langsigtet eller kortsigtet. Det kan godt have betydning for, hvilken slags aktie du skal have fingrene i.
 3. Hold øje med aktien

  1. Når du har købt aktien, er den nu en del af din aktieportefølje. Alt efter om aktiekursen stiger eller falder, ændrer værdien af de penge du har investeret.
  2. Når du køber en aktie, bliver du aktionær i den virksomhed, du har købt dig ind i. Det betyder, at du fra nu af vil blive inviteret til generalforsamlinger og få tilsendt årsregnskaber.
  3. Hold øje med hvad årsregnskaberne viser. Kig for eksempel efter, om der er indtjening i virksomheden.
  4. Kig på aktiekursen. Den kan svinge meget fra dag til dag, og det sker specielt, når der sker ting for virksomheden. Det kan være et regnskab, en nyhed eller lignende, der giver udsving i aktien.
  5. Hold øje med den såkaldte price earning. Den fortælle dig noget om, hvorvidt din aktie er for dyr lige nu. En god tommelfingerregel er, at price earning ikke må være over 15.

Denne liste er uarbejdet efter snak med flere eksperter på området.