Danske unge hader supermarkeder
Der er stort potentiale i at tiltrække flere unge forbrugere i supermarkederne, lyder det i en ny bog.
Supermarkederne skal stramme sig an for at tilfredsstille fremtidens forbrugere. Tre ud af fire unge hader nemlig turen i supermarkedet.
Det viser en undersøgelse, som Retail Institute har lavet blandt unge forbrugere i 11 lande. Danmark tager en næstsidsteplads på listen over, hvor mange der sætter pris på at købe ind.
Mens langt over halvdelen af de unge i Italien kan lide at komme ud med indkøbskurven, er andelen af købeglade unge danskere helt nede på 26 procent.
Det stiller nye, store krav til de danske dagligvarebutikker. Sådan lyder en af konklusionerne i en ny bog om den såkaldte "Generation Y" eller "Millenials" der er født mellem 1983 og 2000.
- Det er problematisk, for supermarkederne risikerer at tabe en hel generation på gulvet. Det betyder også, at der er kæmpe potentiale for innovation og nytænkning, siger Dorthe Wimmer fra Retail Institute, der står bag bogen, til TV 2 Business.
Til hverdag og fest
Der er 1,2 millioner mennesker i Danmark, der falder ind under betegnelsen Millenials. Og supermarkederne skal ifølge Dorthe Wimmer primært bekymre sig om to indkøbssituationer for de unge mennesker.
- Hvis du handler til hverdag vil du gerne bare hurtigt ind og hurtigt ud igen, og her vil der være et stort potentiale for at sælge flere to-go løsninger, siger Dorthe Wimmer og fortsætter:
- Når du så skal handle til fest, vil man gerne bruge mere tid nede i supermarkedet. I USA har man eksempelvis set, at supermarkeder har indrettet sig, så man kan hænge ud med sine venner, når skal handle. Det kræver altså noget andet, hvis man fremover skal tiltrække de krævende Millenials.
Nethandel halter
Der har været stor fokus på den voksende nethandel i år, hvor Coop er gået offensivt ind i dagligvarehandel på nettet, og den nye onlinekæde Shobr har også meldt sig på banen.
Men selvom de såkaldte Millenials udmærker sig ved at være den første generation, der er opvokset med it, er der ikke meget, der tyder på, at den fobrugergruppe har taget nethandel til sig, fortæller Dorthe Wimmer.
- Det er under 1 procent, de unge køber nethandel for unge, så hvis internethandlen skal få bedre tag i Millenials skal det gøre meget nemmere. Det kunne eksempelvis være ved at lave abonnementsordninger, siger han.