Business

Svinekød fra antibiotika-fri grise hitter hos danskerne: Butikkerne kan ikke følge med

Flere landmænd forsøger sig nu med opdræt af grise uden brug af antibiotika, og efterspørgslen på svinekødet er stor.

Antallet af nye smittetilfælde med den resistente MRSA-bakterie er igen i fremgang, og flere steder arbejdes der derfor på at nedbringe det store forbrug af antibiotika, som er årsagen til, at bakterierne udvikler antibiotikaresistens.

Men faktisk kan man allerede nu købe kød fra svin, der har fået et særligt kosttilskud, som kan nedsætte landmændenes antibiotikaforbrug med 80-90 procent.

Dansk Supermarked har siden juni solgt kød fra danske svin opdrættet helt uden brug af antibiotika, og selvom kødet koster lidt mere end ’normalt’ svinekød, har interessen fra forbrugerne været overvældende.

- Vi sælger alt det svinekød, vi har kunnet få, og vi løber faktisk tør hver uge. Vi har simpelthen ikke haft nok, siger salgsdirektør i Bilka, Peter Rodh Nielsen.

Landmand: Den rigtige vej at gå

Dansk landbrugs forbrug af antibiotika til produktionsdyr som kvæg, fjerkræ og svin er blandt det laveste i EU, men det har i mange år stadig været for højt, og fra politisk side har der været krav om at nedsætte forbruget.

Særligt har der været fokus på svineindustrien, der tegner sig for størstedelen af antibiotikaforbruget i fødevareindudstrien. Sidste år brugte svineproducenterne over 81 ton antibiotika til deres grise.

Som følge af den omfattende brug af antibiotika har de danske landmænd fået en stor del af skylden for spredningen af den resistente MRSA-bakterie, som også kan overføres til mennesker.

Men flere landmænd forsøger altså nu at vende udviklingen. Blandt dem er svineproducent Heiko Johanning fra Rødding, der ved at bruge et særligt foderprodukt nu sjældent bruger antibiotika.

- Hvis det kan lade sig gøre, mener jeg bestemt, det er den vej, vi skal gå. Men det er jo nyt, og vi arbejder os fremad hver eneste dag, siger Heiko Johanning.

Foder er en del af hemmeligheden

Producenten af foderproduktet er den danske virksomhed European Protein i Jelling, som de seneste ti år har forsket i og arbejdet med en særlig måde at fermentere protein og omdanne det til et slags kosttilskud.

Virksomheden forarbejder soja, raps, tang og andre proteiner, så råvarerne kommer til at indeholde forskellige sundhedsfremmende stoffer, der bidrager til at holde dyrenes maver sunde, så de i højere grad kan undgå diarre og andre mave-tarm-sygdomme.

En af de store kritikere af landbrugets store antibiotikaforbrug er Hans Jørn Kolmos, der er professor og overlæge på Syddansk Universitet og Odense Universitetshospital, hvor han blandt andet leder forskningen i MRSA.

Han har i mange år kæmpet for at få myndigheder og landbrug til at bruge mindre og mere målrettet antibiotika i behandlingen af syge dyr, så antibiotikaene ikke mister deres virkning.

Han vil ikke blåstemple det enkelte foderprodukt, men han mener, at princippet lyder både interessant og fornuftigt i forhold til at mindske brugen af antibiotika:

- Foder er en del af hemmeligheden for at lave en produktion uden antibiotika. Det handler om at give svinene noget foder, som i højere grad sikrer, at deres tarmbakterier er sunde, og det gør man med den type foder, siger Hans Jørn Kolmos.

Men for at det skal have en effekt, skal man gå skridtet fuldt ud og sørger for, at også råvarerne er i orden.

- De må ikke være genmodificerede eller indeholde rester af Roundup og den slags. De virker også antibiotisk og er med til at forstyrre den tarmflora, som man prøver at fremelske hos dyrene, siger Hans Jørn Kolmos.

Mere antibiotikafrit kød på vej i køledisken 

Den antibiotikafri produktion kan ikke sammenlignes med økologi, der er underlagt endnu flere skrappe regler, men ifølge eksperten er det altså et skridt i den rigtige retning.

Siden juni har svinekødet været at finde i kølediskene hos alle landets Bilka-varehuse og i nogle Føtex-butikker med mærkater, der viser, at grisen er opdrættet uden brug af antibiotika.

- Kunder i butikken har løbende fortalt os, at de godt kunne tænke sig noget kød, der var opdrættet uden brug af antibiotika, og der har været en stigende efterspørgsel i kundeundersøgelser, siger salgsdirektør Peter Rodh Nielsen.

Hvis et svin i antibiotikafrit opdræt alligevel bliver sygt og er nødt til at få antibiotika, får det klippet øremærket og sælges som ’almindeligt’ svinekød uden mærkat.

I øjeblikket bliver der produceret omkring 3.500 grise ugentligt hos forskellige landmænd under dette koncept. Men fra Dansk Supermarkeds side håber man, at udviklingen spreder sig til flere af de danske landbrug.

- Allerede efter 14 dage kunne vi se, at efterspørgslen var så stor, at vi bad producenterne om at skrue op for produktionen, så vi fra den kommende weekend mere end fordobler mængden, der kommer ud til butikkerne, siger Peter Rodh Nielsen.

I klippet over artiklen kan du høre kundernes reaktion på kødet fra de antibiotika-fri grise.