Business

Væk med gebyr: Sådan bliver det at være boligejer i fremtiden

I dag kommer Realkreditudvalget med et bud på, hvordan det skal være at være boligejer i fremtiden i Danmark.

Der er ændringer på vej for dig, der sidder med et boliglån hos danske realkreditinstitutter.

Realkreditudvalget har nemlig her til morgen fremsat deres forslag til, hvordan det skal være at være dansk boligejer i Danmark.

Her kan du få et overblik over, hvilke ændringer ekspertudvalget med formand Nina Dietz Leding anbefaler:

  1. Varslingsperiode: Realkreditinstitutterne skal fremover varsle for stigninger i bidrag og gebyrer i fire måneder i stedet for tre måneder. Før i tiden har realkreditinstitutterne også kunnet varsle stigningerne på renter med blot én måneds varsel. Det skal nu også være fire måneder i stedet. Renteforhøjelser og biddragsstigninger kan ikke ske, hvis de ikke er varslet rigtigt.

  2. Forbud om at inddrage indfrielsesgebyr: Realkreditinstitutterne skal stoppe med et indkræve de 750 kroner, som de pålægger kunderne, hvis de vil skifte institut, efter der er varslet en stigning i bidragssatsen. 

  3. Begrundelse: Realkreditinsitutterne skal kunne redegøre for og begrunde, hvad en evt. ændring i renter, biddrag eller gebyrer skyldes. De skal kunne forklare forholdene bag, og uddybe de væsentligste forhold for, at ændringen er fundet sted. Her begrunder Realkreditudvalget ændringen med, at forbrugerne skal kunne vurdere om der er "hjemmel" for ændringen selv.

  4. Kursskæring: Andelen af kursskæringen på rentebeløbet skal oplyses på hver terminsopkrævning. Kursskæringerne er steget de seneste par år, og Realkreditudvalget forsøger med dette punkt at opnå en større oplysninger for kunderne, der på den måde bliver gjort opmærksom på, hvor stort beløbet er.

Gennemsigtigheden skal tilbage

Udvalget blev nedsat af erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) i foråret oven på balladen med blandt andet Nykredits/Totalkredits forhøjelser af de løbende gebyrer på realkreditlån,som udløste en proteststorm fra kunderne.

- Vi har fået en mindre gennemsigtighed, efter biddragssatserne er blevet hævet, siger Nina Dietz Leding, der er professor på Syddansk Universitet, på et pressemøde lige nu.

Fra udgangen af 2008 til juli 2016 er den gennemsnitlige bidragssats steget fra 0,37  til 0,76, dvs. mere end en fordobling. Det har betydet en ekstraregning hvert kvartal til virksomheder med realkreditlån på samlet set 700 mio. kr.

Op til politikerne nu

Nu er det op til Troels Lund Poulsen, der sammen med resten af regeringen skal forsøge at få forslagene indført.

- Vi må forvente, at der kan komme flere biddragsstigninger. Det afgørende er, at det er noget, forbrugerne kan forstå, siger Troels Lund Poulsen på pressemødet med Realkreditudvalget.

Se også historien om, hvordan Nykredit faktisk vinder kunder på trods af en kæmpe kundestorm efter stigende biddragssatser på TV 2 Business her:

Han fortæller videre, at regeringen vil forsøge at omsætte forslagene til politik efter efterårsferien.

Følg med på TV 2 Business, hvor vi sender live og følger udviklingen lige nu.