Business

Her er landets stærkeste og svageste banker

Selvom det er længe siden den sidste bank gik ned med flaget i Danmark, så er der stadig nogle, der hænger i grøften. De store banker trækker frem.

Der er en markant skævvridning på det danske bankmarked, når man ser på, hvilke banker der er stærkest og svagest. For de største danske banker er langt bedre kapitaliseret end de mindre.

Det viser en analyse som BankResearch har udarbejdet på baggrund af bankernes halvårsregnskaber, som InsideBusiness bringer i dag.

De største banker som Danske Bank, Jyske Bank og Nordea står langt stærkere end landets mindre banker, når det kommer til kapitalstyrke - altså hvor mange penge man har på kistebunden.

- Det går lidt bedre blandt de danske banker end for et par år siden, men der er stadig et par stykker blandt de mindre banker, der har det svært og som stadig mister kapitaloverdækning. Typisk på grund af tab i landbruget, siger Peter Nyholm, der er chefredaktør på mediet InsideBusiness og har skrevet om finansstof i mange år.

Se også hele interviewet med chefredaktør på InsideBusiness Peter Nyholm, der forklarer, hvad du skal kigge efter som bankkunde på TV 2 Business her:

En svag mindre gruppe

Danske Bank, der er landets største bank, har nu en dobbelt så stor kapitalstyrke målt på solvens - altså muligheden for at kunne betale, hvis man for eksempel går konkurs - som landets svageste bank.

Og der er generelt fortsat en gruppe mindre danske banker, som har svært ved at leve op til bankernes kapitalkrav.

Typisk ligger bankerne med en overdækning på 50 procent eller mere, og de mest bedste har en overdækning på 100 procent. 

De store som dukse

Når man tager et blik på analysen over, hvilke danske banker der ligger i top og bund, så er duksene primært landets største banker som Danske Bank, Jyske Bank, Nykredit og Nordea.

I bunden af listen ligger mindre banker som Den Jyske Sparekasse, Lollands Bank og og Vestjysk Bank.

- Vi håber på at få lov til at svede krisen ud, siger administrerende direktør i Vestjysk Bank, Jan Ulsø Madsen, til InsideBusiness.

Han forklarer, at det primært er på grund af bankens mange nedskrivninger i forbindelse med krisetider i dansk landbrug, der gør, at banken klarer sig så dårligt på listen.

Overvej din bank

Som bankkunde skal man da også tage et nøje blik på, hvordan bankens kapitalstyrke ser ud. Det har nemlig betydning for, hvorvidt dine penge er sikre.

- Har man som privatperson eller virksomhedsejer mere end 745.000 kroner stående i sin bank, skal man overveje hvilken bank, pengene står i. Ikke alene er de største banker systemisk vigtige og har dermed staten i ryggen. De er også blandt de stærkest polstrede, forklarer Peter Nyholm.

Disse tre storbanker ligger godt

 1. Danske Bank

  134,8 procent i kapitaloverdækning

 2. Jyske Bank

  64,2 procent i kapitaloverdækning

 3. Nordea Bank Danmark

  63,9 procent i kapitaloverdækning

Disse tre banker ligger i bunden

 1. Vestjysk Bank

  17 procent i kapitaloverdækning

 2. Den Jyske Sparekasse

  26,4 procent i kapitaloverdækning

 3. Lollands Bank

  29,7 procent i kapitaloverdækning