Business

- De her fire ord gider realkreditten slet ikke at høre

En længe ventet udvalgsrapport er i dag sendt på gaden med budskaber om billigere realkredit til boliglån.

Det skal være billigere at skifte realkreditlån, lyder ambitionen i en ny udvalgsrapport, der har kigget nærmere på det danske realkreditmarked.

Men det er ikke alt i den nye rapport, der har fået opbakning fra hele realkreditudvalget, der blandt andet består af repræsentanter fra branchen, samt Forbrugerrådet og Nationalbanken.

Fire bestemte ord i Realkreditudvalgets rapport giver rynkede pander og nedvendte mundviger hos realkredit-branchen.

Det handler om punktet, hvor Realkreditudvalget foreslår, at man skal sløjfe det såkaldte indfrielsesgebyrer, kurtage og kursskæring, hvis boligejerne vælger at opsige deres lån efter selskaber har justeret bidragssatserne. Og det vil realkreditinstitutterne ikke gå med til.

Se de 'fire ord' understreget her:

- Udvalgets analyser har ikke afdækket forhold, der kan berettige et så principielt vidtgående skridt. Det er unødig indgriben i private virksomheders prispolitik og prisdannelsen på et frit konkurrencemarked. Kurtage og kursskæring ved indfrielse af lån afspejler omkostninger forbundet med køb af obligationer, hvor låntager kan vælge selv at købe obligationerne på et frit marked, lyder det i en fælles udtalelse fra Realkreditrådet, Realkreditforeningen og Finansrådet.

Kan kompensere for tabet

Ifølge rapporten er det især Forbrugerrådet og de uafhængige medlemmer - blandt andre professor Nina Dietz Legind og professor Peter Løchte Jørgensen - af udvalget, der vil have politikerne til at forbyde de omstridte gebyrer.

På den anden side står repræsentanterne fra finanssektoren, mens de forskellige ministeriers udvalgsmedlemmer har forholdt sig neutralt i debatten.

- Hvis det bliver lov, så vil det være et regimeskifte. Folketinget vil bestemme priser på noget, der er på et konkurrencemarked. Det vil være dem, der ikke flytter realkreditinstitut, der kommer til at betale så. Og så bliver regningen bare sendt til nogle andre, siger Ane Arnth Jensen, direktør i Realkreditrådet, til TV 2 Business.

I rapporten medgiver udvalgsmedlemmerne, at de forskellige anbefalinger og især den omstridte anbefaling 5 om netop indfrielsesgebyr, kurstage og kursskæring kan "medføre færre indtægter for institutterne".

Folketinget vil bestemme priser på noget, der er på et konkurrencemarked.

Ane Arth Jensen, direktør, Realkreditrådet

Udvalget mener dog, at "institutterne vil kunne kompensere for faldende indtægter i forbindelse med f.eks. forbud mod at opkræve indfrielsesgebyr ved at styrke indtægterne på anden vis".

Flere rapporter uden mål

Det er ikke første gang, en ekspertgruppe har trawlet markedet for realkreditlån igennem. Så sent som i 2014 kom en lignende rapport til verden med realkreditmarkedet i fokus.

Se også interview med formand for Realkreditudvalget og hør, hvilket punkt udvalget er uenige om på TV 2 Business her:

I de tidligere rapporter har konklusionerne dog ikke ført til konkrete anbefalinger eller lovændringer, men det skal der laves om på i denne omgang, lyder det fra erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) 

- Jeg forventer, at partierne i Folketinget vil være med til, at vi relativt hurtigt får fulgt op på Ekspertudvalgets anbefalinger. Det tror jeg, at mange forventer af os, udtaler han i en pressemeddelelse.