Business

Godt nyt for boligejerne: Nu bliver det billigere at skifte boliglån

Det skal være billigere for danskerne at flytte boliglån rundt blandt realkreditinstitutterne, erfarer TV 2 Business.

Det bliver efter alt at dømme billigere at flytte boliglån for danskerne. 

Det erfarer TV2 Business.

Hvad er bidragssatserne?

- En bidragssats er et gebyr, som realkreditinstitutter tager for at forvalte boliglån.

- Bidragssatser er altså ikke afhængig af renten på lånet.

- Bidragssatserne går til at betale for administration af lånet og til at dække ind for den risiko, der er ved at låne penge ud, hvis skyldneren nu ikke kan betale tilbage.

- Bidragssatsen beregnes af restgælden.

- Hvor meget man skal betale, afhænger blandt andet af lånetype, hvor stort lånet er, og om der betales afdrag på lånet.

Kilder: Totalkredit, Mybanker, Realkreditrådet

Realkreditinstitutterne skal nemlig fremover vinke farvel til et indfrielsesgebyr på 750 kroner, hvis kunder vil skifte institut, efter der er varslet en stigning i bidragssatsen. 

Det er en af hovedkonklusionerne i rapporten fra et ekspertudvalg, som har kigget realkreditmarkedet grundigt efter for især flytteomkostninger og gennemsigtighed.

Udvalget kom oven på balladen med blandt andet Nykredits/Totalkredits forhøjelser af de løbende gebyrer på realkreditlån,som udløste en proteststorm fra kunderne.

Se også historien om, hvordan Nykredit faktisk vinder kunder på trods af en kæmpe kundestorm på TV 2 Business her:

Koster tusindevis af kroner at skifte

Udvalget har Nina Dietz Legind, der er professor i bank- og kapitalmarkedsret på Syddansk Universitet, i spidsen, og rapporten bliver altså offentliggjort i morgen tidlig.

Derudover anbefaler et flertal i udvalget , at institutterne skal sige farvel til gebyrer på kurtage og kursskæring for at gøre det nemmere at skifte institut.

Et typisk skifte koster i dag mellem 10-12.000  kroner for et lån på to millioner kroner.

Et mindretal bestående af Realkreditrådet og Realkreditforeningen er dog imod at skippe disse gebyrer.

Se også, hvordan protestforeningen Fair Bidragssats foreslår, at man tager sit huslån på TV 2 Business her:

Dermed bliver det op til erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) og partierne bag hele striben af bankpakker i Folketinget at bestemme, om der skal skæres yderligere i realkredittens indtægter ved skift af institut.

Ifølge TV 2 Business’ oplysninger mødes partierne fra morgenstunden hos Troels Lund Poulsen for at blive orienteret om den markante rapports konklusioner.

Skal have bedre begrundelse

Udvalget med Nina Ditzel for bordenden vil også foreslå, at kunderne skal have en mere eksakt begrundelse, når realkreditinstitutterne vælger at sætte bidragssatserne – altså gebyrerne - i vejret. Derudover skal varslingen over for kunderne være bedre.

Dette er en indirekte kritik af Nykredits/Totalkredits store prisstigning i foråret. Her lød begrundelsen, at det var nødvendigt at polstre sig yderligere. Samtidig sendte Nykredit dog halvdelen af provenuet videre til de banker, der er faste samarbejdspartnere med Totalkredit.

Nykredit mistede dog ikke mange kunder på trods af prisstigningerne, fordi de største konkurrenter - blandt andet Realkredit Danmark og Nordea Kredit - også har sat gebyrerne op.

Skal være polstret

Der er dog også indrømmelser til realkreditten i den endelige rapport.

Ifølge udvalget skal institutterne i de kommende år bruge 150 milliarder kroner for at polstre sig over for kommende krav fra Basel-komiteen om, at sektoren skal kunne modstå  alvorlige stød fra økonomien.

Det tal vil realkreditten kunne bruge til yderligere at sætte bidragssatserne i vejret.

Sådan banker du bidragssatsen ned

 1. Få en ny vurdering af værdien på din bolig

  Hvis du har en formodning om, at din bolig er steget i værdi siden du optog dit boliglån, er det en god ide at bede dit realkreditselskab om at vurdere værdien af din bolig igen.

  Ender den nye vurdering med, at din bolig vurderes til at være mere værd, end da du optog boliglånet, udgør dit boliglån nemlig mindre af boligens værdi end tidligere, og det kan sende bidragssatserne ned. Det sker, fordi det er den yderste del af boligens belåning, der er dyrest, når det angår de såkaldte bidragssatser.

  En god tommelfingerregel er, at den dyreste belåning er den, der går fra 60 til 80 procent af boligens værdi. Kan en ny vurdering sende din belåning af boligen ned under 60 procent, sparer du altså meget lette penge alene på baggrund af den nye vurdering.

 2. Skift realkreditselskab

  Du kan opleve, at dit realkreditselskab ikke vil give dig en ny vurdering af din bolig. I den situation kan du forhøre dig hos et par andre realkreditselskaber. Ofte vil de hellere end gerne give dig en uforpligtende vurdering af din bolig med henblik på at snuppe dig som realkreditkunde fra din nuværende udbyder. Det koster ikke noget at få en uforpligtende vurdering.

  Vælger du at skifte realkreditselskab, skal du være opmærksom på, at det koster omkring 10.000-15.000 kroner at skifte - i nogle tilfælde mere. I mange tilfælde kan det dog sagtens være en god forretning at skifte alligevel på baggrund af efterfølgende lavere bidragssatser.

 3. Betal afdrag på den yderste del af lånet

  Hvis din bolig allerede er vurderet rigtigt, kan du også sætte turbo på afdragene af den yderste del af belåningen på din bolig.

  For at komme af med den yderste del, kan du tage et lån, hvor du sætter turbo på afdragene på den del af boliglånet, der udgør 60 til 80 procent af boligens værdi. Det er nemlig denne del, der er dyrest, når det angår bidragssatser, så det er bare med at få høvlet gælden ned, så den kun udgør 60 procent af boligens værdi.