Business

Dong anker dom i omstridt milliardsag

Dong Energy anker den omstridte Elsam-sag, hvor selskabet er blevet dømt for at have handlet i strid med konkurrencelovgivningen.

Det danske energiselskab Dong Energy anker dommen, som Sø- og Handelsretten fastslog for to uger siden.

FAKTA - Elsam-sagen

  • Konkurrencerådet traf i 2007 afgørelse om, at Elsam havde misbrugt sin dominerende stilling på markedet for engrossalg af fysisk el i Vestdanmark i perioden 1. januar 2005 til 31. december 2006.
  • Konkurrenceankenævnet stadfæstede i 2008 Konkurrencerådets afgørelse for perioden 1. januar 2005 til 30. juni 2006, men ophævede og hjemviste afgørelsen for 2. halvår 2006.
  • Elsam indbragte i 2008 Konkurrenceankenævnets afgørelse for Sø- og Handelsretten.
  • I 2007 sagsøgte over 1100 danske selskaber Elsam og krævede erstatning.

Kilde: Dong Energy

Her mente retten, at Dong har handlet i strid med konkurrencelovgivningen under energiselskabet Elsam, som Dong overtog i 2006.

- Retten når til vores overraskelse frem til den konklusion, at Elsam har misbrugt sin stilling – uden at det fremgår klart af dommen, hvordan retten er kommet til det resultat. Desuden har retten uden nærmere begrundelse afvist at tage hensyn til, at Elsam i en del af perioden fulgte en aftale med Konkurrencestyrelsen om, hvordan Elsam skulle fastsætte sine priser. Det er en kompleks sag, og vi mener ikke, at Sø- og Handelsrettens dom er korrekt. Derfor benytter vi nu vores ret til at anke afgørelsen, siger koncerndirektør Thomas Dalsgaard, Dong Energy, i en fondsbørsmeddelelse.

Omkring 1100 danske selskaber har krævet en erstatning på 4,4 milliarder kroner fra Dong, fordi de mener, at de har betalt urimeligt høje elpriser til Elsam i årene 2003 til 2006. 

Kravet om erstatning kommer fra flere kendte selskaber som Energi Danmark, Danish Crown, Arla og Coop.

Selskabet har lagt 298 mio. kr. til side i sagen til en eventuel erstatning indtil videre.

Sø- og Handelsretten er den første retsinstans, der har taget stilling til sagen,og nu anker Dong altså dommen til enten Højesteret eller landsretten.