Business

Lars Rebien har sendt Novo gennem skyerne

Siden tiltrædelsen i slutningen af 2000 har Novo Nordisk afgående topchef skubbet aktiekursen solidt opad.

Novo Nordisk snart forhenværende topchef Lars Rebien Sørensen har i sine 16 år som administrerende direktør i medicinalkoncernen skudt Novo-aktien i vejret.

Selskabet er i dag knap 800 milliarder kroner værd og har en aktiekurs på 312. Men det var et noget andet billede, da Lars Rebien Sørensen overtog styringen i starten af det nye årti.

Kursen lå dengang på 34, og dermed har Novo-chefen fået aktien til at stige med over 800 procent. 2016 har dog været anderledes hård ved succes-aktien, da markedsværdien af Novo Nordisk er faldet med 22 procent siden nytår.

Svært at finde en plet

Så sent som sidste år blev Lars Rebien Sørensen kåret af Harvard Business Review til verdens bedste administrerende direktør. Og ifølge TV 2 Business' erhvervskommentator Ole Krohn skal man lede længe for at finde fiaskoer fra Novo-direktørens tid i toppen.

- Det er svært at finde en plet på hans karriere. Han forandrede Novo Nordisk fra at være en stærk europæisk spiller til at blive en global virksomhed. Novo Nordisk er mangedoblet i værdi, og han har ført virksomheden frem til at være en af de mest beundrede i verden, siger Ole Krohn.

Lars Rebien Sørensen bliver efterfulgt af Lars Fruergaard Sørensen fra 1. januar 2017. Den afgående topchef forsvinder ikke helt fra Novo-familien. Ifølge en meddelelse fra koncernen vil Lars Rebien Sørensen blive indstillet til bestyrelserne i Novo Nordisk Fonden og Fondens holdingselskab, Novo A/S.

Hør Per Hansens vurdering af Lars Rebiens betydning for Novo Nordisk: