Business

Apple risikerer skattesmæk på 125 milliarder fra Vestager

Apples aggressive skattetænkning kan komme til at koste selskabet voldsomt dyrt, vurderer Wall Street-banken JP Morgan.

Skattemanøvrerne hos verdens mest værdifulde selskab, Apple, kan koste selskabet et historisk skattesmæk fra EU-Kommissionen.

Investeringsbanken JP Morgan vurderer ifølge BBC, at Apple i værste fald kan risikere en skatte-straf på op til 19 milliarder dollar eller 125 milliarder kroner.

Finansministerium angriber EU's kurs

Det vil være den suverænt største bøde, der nogensinde er blevet uddelt af EU-Kommissionen, og den amerikanske teknologikæmpe har da også fået den amerikanske regering på barrikaderne i sagen, der har været undervejs i en årrække.

I et såkaldt 'white paper' offentliggjort i går tirsdag langer US Department of the Treasury, det amerikanske finansministerium, ud efter EU's kurs på området.

Finansministeriet mener, at EU har ændret kurs, og at kursen på skatteområdet nu er 'ude at trit med internationale normer' og 'underminerer det internationale skattesystem'.

Skat er blevet snydt for 12 milliarder i udbytteskat. Dermed er statskassen gået glip af en formue. Her forklarer Skats indsatsdirektør, Jim Sørensen, hvordan hele 12 mia. kroner overhovedet kan forsvinde på den måde.

Amerikanerne henviser i flere omgange til artikler, hvor konkurrencekommissær Margrethe Vestager er på banen, fremgår det af rapporten.

Særlige fordele kan koste dyrt

Sagen handler om, at Apple i årevis er blevet mistænkt for at have indgået en lige lovlig fordelagtig skatteaftale med Irland, hvor de har placeret deres europæiske hovedsæde i Dublin.

Hvis EU-Kommissionen kommer frem til, at Apple ved at etablere sig i Irland har fået særlige skattefordele, som andre selskaber ikke har fået, vil det formentlig være i strid med EU's statsstøtteregler, som konkurrencekommissær Margrethe Vestager  har ansvaret for at håndhæve.

Også Holland er et land, der ifølge EU-Kommissionen har givet for lukrative ordninger til multinationale kæmper som Starbucks og Fiat, mens også Amazon er under efterforskning af EU-Kommissionen for skattefifleri.

Også Googles dominans på markedet for søgemaskiner er i søgelyset hos EU-Kommissionen, der har lagt en hård linje over for amerikanerne.