Skandalen om udbytteskat

OVERBLIK: Sådan gik det til da Skat mistede 12 mia kr

Har du også svært ved at overskue, hvordan Skat har tabt over 12 milliarder kroner i svindel med udbytteskat? Få overblikket her.

For præcis ét år siden ekskalerede den sag i Skat, hvor vi nu ved, at over 12,3 milliarder kroner foreløbig er tabt.

Det hele begyndte for alvor i august sidste år, hvor Skat opdagede svindel i refusion af udbytteskat for 6,2 milliarder kroner.

Her kunne man se, at det var udenlandske svindlere, der havde været på spil i sagen, der senere er blevet betegnet som den største svindelsag i danmarkshistorien.

Men hvad er refusion af udbytteskat egentligt for en størrelse?

Når man har aktier i danske selskaber, så skal man betale skat af det udbytte, man får. Det er her, Skat kommer ind i billedet.

Der findes dog et smuthul for udenlandske aktionærer, så de ikke skal betale skat af deres udbytte af aktier i danske selskaber. De udenlandske aktionærer kan nemlig bede Skat om at få refunderet en del af deres danske skat, så de kan betale skat i deres egne lande.

Og det er her, at der er blevet mistet mange milliarder af kroner fra den danske statskasse. For personer, der tilsyneladende ikke har været berettiget til at få refunderet udbytteskat, har fået tilbagebetalt skat på udbytte i stor stil.

Første strøtanke

I juni i år blev der offentliggjort en rapport om forløbet i Skat, hvor det fremgår, at sagen begyndte helt tilbage i 2012.

Det er nemlig her, at Skat for første gang lægger mærke til, at der har været unaturligt høje refusioner til udlandet af udbytteskat.

Se også skatteminister Karsten Lauritzens reaktion på, at der er svindel for flere milliarder i Skat end først antaget på TV 2 Business her:

I løbet af de næste to år er der fortsat en stigning i den mængde af penge, som Skat sender til udlandet i forbindelse med refusion af udbytteskat. Der bliver dog ikke gjort noget ved situationen før maj 2014.

Her opdager kontrollen pludselig, at der er sendt over 1 milliard kroner mere til udlandet end året før.

Alt er "OK"

Man får dog svar om, at det skyldes to bestemte aktører i udlandet, som har fået en stor refusion. Derefter vurderer man, at alt er "OK".

Allerede i måneden efter i juni 2014 er der dog problemer igen. Her sender Skat refusioner til udlandet for 1,8 mia. kr., og herefter igangsættes en status-kontrol på området.

Se også erhvervskommentator Ole Krohns bud på, hvad man ellers kunne have brugt de tabte 12 milliarder kroner på her:

Her finder man i følge Dagbladet Børsen frem til, at det skyldes amerikanske pensionskasser, der køber op i danske virksomheder. Det skal man ikke betale skat af.

Igen ender man dog med at konkludere, at alt er "OK".

Udbetalingerne stiger og stiger

I løbet af det næste år bliver forklaringen med de amerikanske pensionskasser brugt 11 gange. Forklaringen bliver godtaget af kontrollen alle gange.

Status på mængden af betaling af refusion af udbytteskat til udenlandske aktionærer er nu:

2012: 1,5 milliarder koner

2013: 2,8 milliarder kroner

2014: 6,1 milliarder kroner

På grund af 'ferie og sygdom' bliver der først gjort næste opmåling af refusions-udbetalinger i april 2015. Her er tallet allerede oppe på 1,1 milliarder kroner på blot fire måneder.

Sagen blusser op

Både i maj og juni 2015 kommer der mere brænde på bålet og sagen blusser langsomt op.

Se Skats forklaring på, hvordan der kan forsvinde 12 milliarder kroner ud af Danmark på TV 2 Business her:

I juni skriver den lokale regnskabsgodkendelse:

- I lyset af det stigende antal sager om refusion af udbytteskat samt Skats interne revisions bemærkninger i forbindelse med gennemgang af området (...), bør det vurderes om de administrative processer for refusion af udbytteskat kan forbedres og effektiviseres.

I juli får Skat et eller flere tip fra udlandet om, at der er noget galt med den mængde af penge, som Skat sender til udlandet. Her beslutter man at holde et møde i starten af august, hvor man derefter stopper alle udbetalinger.

Herefter falder tiøren.

- Skat har den 25. august anmeldt mistanke om økonomisk kriminalitet til Bagmandspolitiet. Der er mistanke om svindel med refusion af udbytteskatter for 6,2 milliarder kroner, skriver kontrollen.

Undersøgelse igang

Lige siden har Bagmandspolitiet været på sagen. Der er dog ikke blevet dømt nogen i sagen endnu.

- Vi gør alt, hvad der overhovedet står i vores magt for at ind kradse nogle flere penge til den danske statskasse, men det er meget kompliceret, og derfor er det op ad bakke, siger Morten Niels Jakobsen, der er chef for Bagmandspolitiet til TV 2 i dag.

En af de hovedmistænkte er den britiske erhvervsmand Sanjay Shah, der selv er stået frem i medierne. 

Vi gør alt, hvad der overhovedet står i vores magt for at ind kradse nogle flere penge til den danske statskasse, men det er meget kompliceret, og derfor er det op ad bakke

Morten Niels Jakobsen, chef for Bagmandspolitiet

Han mener dog ikke, der er tale om svindel men derimod 'et hul i lovgivningen'. Derfor erklærer briten, der er bosat i Dubai, sig uskyldig i svindel.

Bagmandspolitiet har indtil videre frosset 2,1 milliarder kroner på nogle udenlandske bankkonti, som de mistænker stammer fra denne svindelsag.

Pengene blev fundet i Storbritannien, men hvornår og om de finder vej tilbage til Skat og statskassen er dog uvist. Her kan det i øvrigt nævnes, at Storbritannien har ret til halvdelen af beløbet, fordi det er dér, pengene er blevet beslaglagt.

- Det vil være halvdelen af det beløb, der ender med at blive konfiskeret, der kan komme den danske statskasse til gode. Hvis det altså lykkes at bevise, at de 1,7 milliarder stammer fra den her refusion af udbytteskat, lød det sidste år fra juraprofessor Lars Bo Langsted fra Aalborg Universitet.

Der er igangsat en tværministeriel arbejdsgruppe, som kigger på, om der skal justeres på reglerne inden for udbytteskat. Og derudover har man fordoblet antallet af medarbejdere på dette område i Skat.