Business

Nordjysk by bløder: Store danske virksomheder flygter fra byen

Over 350 arbejdspladser bliver nedlagt i Thisted over de næste to år.

Store danske virksomheder flygter fra Thisted og nedlægger arbejdspladser på stribe.

I dag varslede høreapperatsproducenten og C20-selskabet William Demant, at man vil lukke fabrikken i Thisted. Det betyder at 200 stillinger bliver nedlagt i Thisted i det nordlige Jylland.

Se interviewet med topchef i William Demant Niels Jacobsen og hør begrundelse for at flytte arbejdspladser fra Thisted på TV 2 Business her:

Også slagteriet Tican nedlagde 55 stillinger i skinkeafdelingen i Thisted i starten af august, og C20-selskabet Coloplast nedlægger 90 stillinger på afdelingen i Thisted inden 2018.

- Det er mange arbejdspladser at tabe på så kort tid, og det forstærker jo desværre blot en tendens, vi har set til, at arbejdspladserne forsvinder fra nogle områder, siger Steen Bocian, der er cheføkonom i Dansk Erhverv.

Svært at få ny virksomhed til byen

Og det ærger borgmesteren i Thisted Kommune, Lene Kjeldgaard Jensen (V).

- Det er rigtig trist udvikling - også i forhold til, at man kan se, det rammer et område som vores, hvor det er svært at se, hvordan vi lige får den næste virksomhed til at etablere sig, siger borgmesteren.

Der er 22.389 arbejdspladser i Thisted, hvoraf cirka 5000 job er i industrien. Her bliver der altså skåret over 350 job fra de kommende år.

- Det til et fald på 1,6 pct. i antallet af arbejdspladser. Det er ret mærkbart i min optik, siger Frederik I. Pedersen, der er cheføkonom i 3F.

Oticon-fabrikken i Thisted, der ejes af William Demant, bliver lukket ned på grund af spareplaner. Medarbejderne får i stedet tilbudt et job i Polen.

- Vi har nu taget det næste skridt i vores ambitiøse plan for at opnå yderligere effektivitet og understøtte vores fremtidige vækst, da jeg mener, det er yderst vigtigt, at vi etablerer stærke og omkostningseffektive drifts- og udviklingsfunktioner for at bevare vores konkurrenceevne, skriver adm. direktør i William Demant, Niels Jacobsen, i regnskabet.

Se her hvorfor det er nødvendigt for William Demant at lave en spareplan på TV 2 Business:

Udlandet trækker

Og det er netop konkurrencen fra udlandet, der også får mange virksomheder til at flytte job fra blandt andet Thisted.

- Udfordringen for mange af de områder er, at de historisk har haft mange jobs, hvor uddannelsesniveauet ikke nødvendigvis var så højt. Den type job er blevet mere og mere konkurrenceudsat – da man i vid udstrækning kan producere det samme lige så godt men billigere andre steder, forklarer Steen Bocian.

Det er rigtig trist udvikling - også i forhold til, at man kan se, det rammer et område som vores, hvor det er svært at se, hvordan vi lige får den næste virksomhed til at etablere sig

Lene Kjeldgaard Jensen (V), borgmester, Thisted Kommune

Ledigheden i Thisted er ellers lav i forhold til andre danske kommuner. Den ligger på 3 pct.

Men det skal ses i lyset af, at mange er flyttet fra området. Siden 2008 er antallet af indbyggere i alderen 20-64 år faldet med 6,7 pct. - eller 1.725 personer i Thisted, oplyser Steen Bocian.