Denne type bolig giver dig den største skattegevinst

16x9
Nogle boligskatter er ikke ens på lejligheder og huse. Foto: Jeppe Michael Jensen / Scanpix Denmark

Det kan være en god idé at kigge på boligskatter, når du vælger bolig. Der er nemlig store besparelser at hente.

Det kan være en fordel at kigge på boligskatterne frem for f.eks. energimærkning, når man vælger bolig.

Sådan lyder budskabet fra Nordea, der peger på, at der kan være en stor skattebesparelse at hente, hvis man vælger en bestemt type bolig.

Se også hvorfor vismændene mener, at skattestoppet på ejendomsværdiskatten skal fjernes på TV 2 Business her:

- Der er stor forskel på, hvor meget man betaler i boligskat, afhængig af om man vælger et hus, en ejerlejlighed eller en andelsbolig. Det gælder ikke mindst i og omkring hovedstaden. Derfor bør boligkøberne kigge på skatterne, skriver Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkonom i Nordea Kredit på boligsiden.dk.

FAKTA - Boligskatter i Danmark

  • Der findes to typer af boligskatter på faste ejendomme i Danmark: ejendomsværdiskat og ejendomsskat/grundskyld.
  • Ejendomsværdiskat beregnes på baggrund af hele ejendommens værdi.
  • Grundskylden er en skat på selve jorden.
  • Grundskylden er mindre, jo mindre grunden er.
  • Ejendomsværdiskatten er låst for tiden af skattestoppet.
  • Grundskylden er derimod steget massivt de seneste år.

Der findes to typer af boligskatter i på faste ejendomme i Danmark - ejendomsværdiskat og ejendomsskat. Sidstnævnte bedre kendt som grundskyld, og det er den, at man skal holde øje med som boligkøber.

Del grunden med andre

Grundskylden er nemlig mindre, jo mindre grunden er. Det betyder, at boligkøbere kan få en stor skattemæssig gevinst ved at købe en lejlighed, hvor man deler grunden med andre frem for et hus.

Specielt i de dyre kommuner som f.eks. Hørsholm, Ruderdal, Rødovre, Frederiksberg, Gladsaxe og Lyngby-Taarbæk.

- I nogle tilfælde er forskellen i boligskatterne mellem et hus og en lejlighed så stor, at kan de finansiere et sommerhus for forskellen, siger Lise Nytoft Bergmann.

I nogle tilfælde er forskellen i boligskatterne mellem et hus og en lejlighed så stor, at kan de finansiere et sommerhus for forskellen,

Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom, Nordea Kredit

Grundskylden er steget  over de seneste år, og i følge Nordea kommer den til at stige "ganske voldsomt" i de kommende år.

Nemt at tjekke

I følge Nordea ligger den årlige ejendomsværdiskat på nogenlunde det samme beløb, hvad enten man vælger en lejlighed eller et hus.

Til gengæld kan man spare 24.500 kroner på at have en lejlighed på 100 m2 i København fremfor at have samme størrelse hus i samme kommune.

Se også hvorfor nogle politikere mener, at det er for lukrativt med forældrekøb af boliger på TV 2 Business her:

- Boligkøbere i særligt hovedstaden bør tjekke boligskatterne, inden de skriver under på en købsaftale. De fremgår af salgsmaterialet fra ejendomsmægleren, så det er forholdsvis nemt, forklarer Lise Nytoft Bergmann.

Det koster omkring 43.500 kroner i grundskyld for et hus hvert eneste år, men det årligt beskattes med 19.000 kr for en lejlighed.

Ændringer til efteråret

Til efteråret skal landets politikere til at diskutere skattesystemet. Og her vil der også blive præsenteret et nyt ejendomsvurderingssystem.

- Vi ved ikke, hvad der bliver ændret i forhold til det eksisterende og hvilke boligejere, det kommer til gode. Det gør det lidt sværere at være boligkøber i øjeblikket, siger Lige Nytoft Bergmann og fortsætter:

- Priserne vil falde i de områder og på de boligtyper, der har udsigt til stigende skatter, mens det modsatte vil gøre sig gældende i de områder, hvor boligskatterne falder. Er der udsigt til større ændringer i boligskatterne, kan prisændringer blive det samme.