Business

Lars Seier og Bjarne Riis indgår nyt samarbejde: - Potentialet er rigtig, rigtig stort for e-sport

Erhvervsmanden Lars Seier Christensen går ind i e-sport, der er en hastigt voksende industri.

Lars Seier Christensen investerer i e-sportsklubben Tricked, som er den største e-sports-klub i Danmark målt på antal spillere på kontrakt. 

- Jeg må være ærlig og sige, at jeg tror, at potentialet er rigtig, rigtig stort i e-sport generelt, siger Lars Seier Christensen på et pressemøde, hvor Vejle Amts Folkeblad er tilstede og streamer det direkte på sin hjemmeside og fortsætter:

- Det er ikke noget, der er på radaren hos de store etablerede medier, men det er jeg overbevist om, at det vil blive inden for meget kort tid, siger Lars Seier Christensen. 

Tricked Esport er den største e-sportsorganisation i Danmark. Tricked Esport blev stiftet i 2012. Tricked Esport har hovedkvarter i Vejle, og en platform med fire spil inklusive FIFA, League of Legends, Counter-Strike og Call of Duty samt 20 spillere i alt. Klubben har vundet to verdensmesterskaber i FIFA spillet samt to Danmarksmesterskaber i spillet League of Legends.

Bjarne Riis skal være med

Også den tidligere cykelrytter Bjarne Riis som sammen med Lars Seier Christensen lige overtaget hovedsponsoratet for kontinentalcykelholdet, Team Virtu Pro-Veloconcept, kommer til at spille en rolle.

- Bjarne Riis har tilbudt også at gå ind og arbejde lidt med nogle af spillerne her på Tricked i forhold til teamwork og samarbejde. For folk, der ikke er vant til at tænke på det her som sport, så skal man jo huske, at det er folk, der er lige så dedikerede og skarpe i deres træning som almindelige sportsudøvere, så her håber vi, at vi kan få Bjarne ind over og hjælpe på den front, siger Lars Seier.

Talenter tabt på gulvet

Ifølge Morten Høj Jensen, der er medstifter og partner i Tricked, har talentudviklingen e-sport herhjemme ikke været gode nok. 

- Der har været et hul i systemet, hvor unge talenter i e-sport blev tabt på gulvet. Det er det, vi gerne vil forhindre med dette samarbejde. Vores atleter arbejder seriøst med det. Vi snakker 60 timer i ugen. Vi har 20 professionelle atleter på kontrakt inden for blandt andet Counter-Strike og Call of Duty, siger Morten Høj Jensen.

- Vi er sindssygt glade for det her samarbejde, fordi der er rigtig mange paralleller mellem de andre professionelle sportsudøvere under Lars og Bjarnes vinger, som vores e-sportsudøvere kan få stor gavn af, siger han.

Fakta om e-sport

 • E-sport er en sammentrækning af ordene elektronisk sport.
 • Det er computerspil, der dyrkes som konkurrence ligesom gængse sportsgrene som fodbold og håndbold.
 • Danmark er et af de lande, der har flest professionelle i forhold til landets størrelse.

E-sport er en milliardindustri

Computerspillene Dota og Counter Strike er eksempelvis blevet kæmpe store. Ikke bare i antallet af spillere, men også i de pengepræmier, der er på højkant.

I sidste uge blev Dota 2-turneingen The International i afsluttet. Her fik det kinesiske hold Wings Gaming en præmiesum på over 60,5 millioner kroner.

Den samlede præmiesum lå på 20.770.460 millioner amerikanske dollars. Det svarer til mere end 137,7 millioner kroner.

Og e-sport er i vækst. Sidste år blev der på verdensplan omsat for over to milliarder kroner i alt. I år forventer analysevirksomheden Newzoo, at markedet vil vokse til over tre milliarder kroner. Eller en stigning på 43 procent.

- Det er et omsætningsniveau, der næsten kun kan blive højere, vil jeg sige, siger Lars Seier Christensen. 

- Det er vigtigt for os, at Danmark er godt med  inden for e-sport. Det er et felt, hvor der vil være rigtig mange arbejdspladser, store uddannelsesaspekter og der vil være fokus på at følge mange e-sportsprojekter på både amatør- og eliteniveau, fortsætter han. 

Millioner i Counter Strike

Den danske IT-millionær, Tommy Ahlers, og kapitalfonden Sunstone Capital satte i starten af året en millioninvestering ind i det nyetablerede Astralis ApS, som er et af verdens bedste hold i computerspillet Counter-Strike.

- En perfekt storm er under opsejling i kraft af et hurtigt voksende e-sportsmarked med mind-blowing fan involvering. Vi er begejstrede for at give Astralis den fornødne opbakning til at bygge den stærkeste franchise inden for e-sport, sagde Nikolaj Nyholm fra Sunstone Capital dengang til TV 2.

Tidslinje: E-sportens historie

 1. 1972

  1. De første skridt

   Den første konkurrence i computerspil afholdes på Stanford University Dengang spillede udøverne mod hinanden på arkadespillemaskiner.

 2. 1980

  1. Tusindvis samles for første gang

   En af de første store konkurrencer i computerspil afholdes i USA. Over 10.000 personer kæmper i spillet Space Invaders om at vinde konkurrencen.

 3. 2000

  1. Kæmpe turneringer opstår

   To af de største internationale turneringer ser dagens lys. World Cyber Games og Electronic Sports World Cup samler tusinde af e-sportsudøvere og slår i årene efter årtusindeskiftet tonen an for de store turneringer.

 4. 2004

  1. Nationalsport i Sydkorea

   Flere end 100.000 tilskuere følger finalen i en turnering i spillet StarCraft. Samtidig er e-sport blevet en stor tilskuersport og nationalsport i Sydkorea.

 5. 2007

  1. Dansk forbund fødes

   Paraplyorganisationen E-sport Danmark stiftes. Formålet er at skabe et foreningsliv og udbrede e-sporten i Danmark. I årene efter dukker de første e-sportsforeninger op.

 6. 2014

  1. E-sport på skoleskemaet

   Vesterbølle Efterskole opretter, som den første skole i Danmark, et e-sportsfag for eleverne. I de efterfølgende år følger en række andre efterskoler trop, men også folkeskoler og videregående uddannelser opretter e-sport som fag.

 7. 2016

  1. E-sport optages i DAF

   Dansk Atletik Forbund optager e-sport i forbundet. Det resulterer blandt andet i, at e-sport kommer på programmet i Skole OL.

  2. Store investeringer i Danmark

   Der investeres millioner af kroner i dansk e-sport. Blandt andet satser erhvervsmændene Tommy Ahlers og Lars Seier på de to Counter-Strike hold Astralis og Tricked.