Business

Kunstner stævner Netto for to millioner kroner

Keramikeren Anne Black stævner Dansk Supermarked og Ronald A/S for at kopiere sit design.

En vase, urtepotte og lågkrukke er tre centrale elementer i en fejde mellem keramikeren Anne Black og dagligvarekæden Netto. 

Keramikeren mener nemlig, at Netto har solgt keramik, der er en direkte kopi af hendes design. Den angiveligt kopierede keramik er produceret af Ronald A/S, der sammen med Dansk Supermarked - ejer af dagligvarekæden Netto - nu er blevet stævnet af Anne Black for to millioner kroner.

Det skriver Anne Black i en pressemeddelse. Ifølge keramikeren begyndte hendes salg af keramik i Danmark at falde, da Netto begyndte at sælge de såkaldte kopier. 

Et så massivt fald i salget, at hun har været nødt til at afskedige to ud af hendes tre medarbejdere.

'Nettos markedsføring og salg har haft en meget negativ indflydelse på mit salg i Danmark, og da jeg stadig har store omkostninger til advokater i sagen, har jeg desværre måttet sige farvel til to af mine tre medarbejdere'

'For min virksomhed er det her et spørgsmål om overlevelse, mens det for Netto handler om at have et godt tilbud i uge 13', skriver Anne Black videre i pressemeddelsen. 

TV2 har før omtalt sagen, hvor Anne Black har anklaget Netto-kæden for at sælge kopier af hendes keramik. I den forbindelse udtalte direktøren for Ronald A/S, den tidligere DR-direktør Kenneth Plummer, sig til 'Go' morgen Danmark':

- Vi ser et væld af den slags produkter rundt i verden – så mere unikke er de heller ikke, sagde han, mens han pointerede, at virksomhedens produkter var forskellige både i størrelse, udformning og antal snore.

Vil ikke indgå forlig

Ifølge Anne Blacks pressemeddelse har keramikeren forsøgt at indgå et forlig med Netto. Det har dagligvarekæden dog afvist og derfor går keramikeren nu rettens vej - blandt andet af principielle årsager. I sin pressemeddelse skriver hun:

'For mig er sagen principiel, det er helt grundlæggende forkert at kopiere, men jeg tager i lige så høj grad også kampen for branchens skyld, da jeg mener, at virksomheder som Dansk Supermarked kalkulerer med at designerne dukker nakken, når de bliver kopieret.'

Produktionsvirksomheden Ronald A/S, der har produceret keramikken til Netto, har dog tidligere indgået et forlig med Anne Black. Tilbage i 2003 kørte en retssag om krænkelse af ophavsretten, hvor det endte med et forlig mellem Ronald A/S og Anne Black, hvor hun fik udbetalt 20.000 kroner.