Business

Ny opfindelse: Nu skal dine tarme undersøges fra Tyskland

En lille pille skal i fremtiden gøre livet nemmere for mere end 20.000 danskere. Pillen kan nemlig undersøge for kræft og andre sygdomme.

En såkaldt kamerapille, der blandt andet kan bruges til behandling af kræft, får nu fremgang i Europa, efter at Vækstfonden og Corporate Health International i Odense, har valgt at gå sammen om projektet.

Pillen, der er på størrelse med en fiskeoliepille, tager omkring 32 billeder i sekundet, mens den passerer ned igennem tyktarmen og kan være med til at undersøge tarmene for forskellige sygdomme.

I Corporate Health International regner man med, at pillen vil gøre hverdagen nemmere for omkring 20.000 danskere, der ellers hvert år får foretaget kikkertundersøgelse via endetarmen.

Tarm-billeder skal på tur til Tyskland 

Billederne fra pillen bliver ikke sendt direkte hen til den lokale læge eller hospital, så snart de er klar. De skal i stedet en tur til et diagnostisk center i Hamborg.

Her vil læger og sygeplejerske lave undersøgelser af billederne og de resultater, som pillen viser. Informationen bliver herefter sendt tilbage til Danmark, hvor de forskellige klinikker kan se det endelige resultat.

I følge Mads Rasmussen, der er bestyrelsesformand i Corporate Health International, så har pillen et enormt potentiale:

- Klinikerne kan bruge pillen til helt tidlig diagnosticering, men også igennem sygdomsforløbet. Og når så patienten måske skifter behandlingsform, jamen så kan pillen bruges igen til at give klinikerne den information, som de skal bruge. Der er enormt potentiale i pillen,  siger Mads Rasmussen. 

Corporate Health International er tysk og amerikansk ejet, men manglede et test- og referencemarked uden for Tyskland og startede derfor en afdeling i Danmark, hvor kliniske undersøgelser af kamerapillen kunne påbegyndes. Derfor føres diagnosticeringen stadig i Hamborg. 

Danmark som unik platform

Kamerapillen er allerede så småt på vej ud i Europa og er på nuværende tidspunkt på vej i Skotland, Holland og Italien.

Alligevel mener bestyrelsesformanden fortsat, at det er i Danmark, at pillen udvikles bedst.

- Danmark har en fuldstændig unik position i forhold til at lave kliniske forskning, og det er virkelig noget, som vi skal slå på som nation, siger Mads Rasmussen og fortsætter:

- Det er et meget smidigt system, vi har, og vores sundhedssektor er meget åbnet overfor innovation og samarbejde med opstartsselskaber og det er en stor force for os.

Se hele interviewet med formanden herunder og hør mere om, hvordan pillen skal være med til at udvikle sundheden for flere tusinde i Danmark.