Business

Kæmpedyk på bundlinjen for Mærsk

Regnskabet for Danmarks største selskab Mærsk er utilfredsstillende, siger adm. direktør, Søren Skou. Overskuddet er reduceret voldsomt.

Rederi- og olieselskabet A.P. Møller-Mærsk er ude med et regnskab, som er den nye administrerende direktør, Søren Skou, kalder for "utilfredstillende."

- I et andet kvartal påvirket af lav vækst og faldende priser i stort set alle vore markeder, leverede Mærsk Gruppen et underliggende resultat på 134 milioner dollars. Resultatet er utilfredsstillende, siger administrerende direktør, Søren Skou i en meddelelse. 

På bundlinjen leverede Mærsk-gruppen i kvartalet et overskud på 118 millioner dollar efter skat. I andet kvartal af 2015 var overskuddet på 1086 millioner dollar.

Det er hårde markedsvilkår, som en lav oliepris og lave fragtrater, der gør, at virksomheden bliver påvirket. Selskabet har dog formået at gøre landingen blødere med effektiviseringer og sparerunder. 

- Omkostningsreduktioner og operationelle optimeringer har dog ydet et væsentligt bidrag til at afbøde påvirkningen fra de negative markedsforhold, siger Søren Skou.

Container-fragten viser underskud

Dykker man ned i regnskabet kan man se, at Mærsk Line, som sejler med containere, er hårdt ramt. Her viser regnskabet et underskud på bundlinjen på minus 151 millioner dollars i andet kvartal 

I samme periode sidste år var det resultat på 507 millioner dollars. 

- Line har et minus helt nede på bunden, og det er ikke et positivt signal. Transportmængden er større, og det tyder på, at Line har kunnet vinde markedsandele i et svært marked, og omkostningerne er lavere, siger Michael Friis Jørgensen, der er aktieanalytiker hos Alm. Brand til Ritzau Finans. 

- Fragtraterne er ringere end forventet, men det er jo ikke noget, der som sådan peger frem. Det gør markedsandele og omkostningsstrukturen. Det er et lidt svagere resultat end ventet, men jeg er ikke så bekymret, siger han.

Se erhvervskommentator Leif Beck Fallesens analyse af det regnskab, Danmarks største selskab, A.P. Møller-Mærsk har fremlagt i dag.

Ny mand - ny strategi

Det er det første regnskab fra Mærsk, siden Nils Smedegaard Andersen modtog en fyreseddel og Søren Skou overtog posten som direktør i hele Mærsk-gruppen. 

Han kommer til at stå i spidsen for en ny strategi:

- For at sikre den fremtidige styrke, rentabilitet og udvikling af nye vækstmuligheder i selskabet, har bestyrelsen igangsat en strategisk gennemgang af virksomheden, og vil kommunikere om fremdriften i arbejdet inden udgangen af trejde kvartal 2016, siger han i meddelelsen.  

Søren Skou er både direktør for Mærsk Line og for hele koncernen, Mærsk Group. Han startede i koncernen allerede i 1983, og er uddannet fra Copenhagen Business School.

Skulle sluge sin stolthed

Nils Smedegaard Andersen måtte forladet jobbet som øverste chef i Mærsk, var det efter ni år som topchef for koncernen. Han overtog altså koncernen lige før finanskrisen ramte og verden ramlede. 

Fyringen kom som en overraskelse for den erfarne erhvervsmand:

-  Jeg skulle lige sluge sin stolthed ikke selv at have valgt tidspunktet. Jeg har været i ledelelse i mange år, og man skal altid være klar over den risiko, sagde han dengang til Jyllands-Posten.

Den 23. mistede Nils Smedegaard jobbet som direktør for den store og hæderkronede virksomhed A.P. Møller Mærsk. Her kan du interviewet med berstyrelsesformanden Michael Pram, der blandt andet ikke afviser at investere i grøn energi og også fortæller, at det ikke var nemt at fyre Nils Smedegaard