Business

Verdens fjerderigeste enig i Alternativets korte arbejdsuge

Uffe Elbæk og Alternativets forslag om en markant forkoret arbejdsuge har en stor tilhænger i Carlos Slim, der er verdens fjerderigste.

Finansministeriet anslår regningen til 130 milliarder kroner årligt, og de politiske kolleger herhjemme ryster på hovedet.

Kortere arbejdsuger er en løsning på skift i civilisationen

Carlos Helu Slim, formand for Telmex og América Móvil

Men Alternativets forslag om en arbejdsuge på 30 timer møder opbakning hos en af de rigeste mænd i verden, mexicaneren Carlos Helu Slim.

Slim, der har en formue på 340 milliarder kroner og lige nu er verdens fjerderigeste, har gennem længere tid argumenteret for det fornuftige i en arbejdsuge på tre dage.

Løsning på skift i civilisationen

Det skete senest i sidste uge i et interview med Bloomberg, hvor mexicaneren fortalte, at mange af hans tusinder af ansatte havde taget imod tilbuddet om at skære arbejdsugen drastisk ned - for så tilgengæld at arbejde nogle år ekstra.

- Kortere arbejdsuger er en løsning på skift i civilisationen, siger Carlos Slim, der ifølge Forbes var verdens rigeste fra 2010 til 2013.

Han henviser til, at antallet af arbejdstimer er faldet i takt med, at teknologien har udviklet sig, og samtidig er der en stigende krav i arbejdsstyrken om mindre fysisk anstrengelse.

Vil løse problem med arbejdsløshed

Og den udvikling vil fortsætte, mener mexicaneren.

- Produktiviteten er steget eksponentielt - i modsætning hvad nogle økonomer siger. Og det er årsagen til, at arbejdsløshed er et stort problem i mange lande, særligt Europa, siger Carlos Slim til Bloomberg.

- Det er vigtigt, at folk ikke går på pension som 50-, 60- eller 65-årige. Jeg mener, at folk bør gå senere på pension, fordi de vil have mere viden og erfaring, siger Carlos Slim og tilføjer. Og jeg mener, at de burde arbejde tre dage om ugen, så det skaber plads til andre, siger den mexicanske rigmand.

Får kritik af professor

Ifølge Finansministeriet vil det koste 130 milliarder kroner at gennemføre Alternativets forslag, fordi partiet samtidig afviser at skære i udgifter til kontanthjælp og folkepension.

Økonomiprofessor Bo Sandemann Rasmussen fra Aarhus Universitet afviser Carlos Slims planer.

Han medgiver, at det giver mening at en senere pensionering vil spare statskassen for store beløb, men professoren påpeger samtidig, at en kortere arbejdsuge også ville betyde lavere løn.

- Det kan da godt være, at vi på lang sigt (om 50 år) får en væsentlig kortere ugentlig arbejdstid, end vi har i dag, men gennemføres det her og nu (eller over en kortere årrække), vil det få ganske store konsekvenser for vores materielle levestandard, så både vores private forbrug og det offentlige forbrug vil blive markant reduceret, skriver Bo Sandemann i en mail til TV 2.

Carlos Slim påpeger, at den alternative arbejdsuge vil kunne bruges til at nedbringe ledigheden i Europa. Men der er masser af arbejde til smedene og industriteknikerne hos Dansk Metal.