Business

Tilsynschef: Lokalbanker skal passe på Bendtner-finten

Flere lokalbanker fra provinsen er de senere år rykket til København, og det får Finanstilsynet til at advare bankerne om fortidens fejl.

Nye filialer fra jyske lokalbanker dukker i stigende grad op i det københavnske gadebillede. Bankerne er blandt andet lokket til ved udsigten til at få del i det hastigt voksende københavnske boligmarked, men storby-satsningen er ikke uden risici.

Sådan lyder det fra Finanstilsynets direktør, Jesper Berg i dagens udgave af Berlingske.

- Det minder lidt om Nicklas Bendtner, hvor man frarådede ham at tage til København, fordi der var for mange udfordringer, man ikke skulle begive sig ud i, hvis man skulle blive ved med at fastholde sin karriere. Det gælder måske også i et vist omfang for lokale pengeinstitutter, hvis man kigger tilbage på historikken, siger tilsynsdirektøren til Berlingske.

Dermed hentyder Jesper Berg blandt andet til nogle af de lokalbanker, som for alvor brændte sig på det københavnske ejendomsmarked i midten af 00’erne. Det kostede eksempelvis EBH Bank livet.

De dårligtste kunder

Senest har en bank som Jutlander Bank åbnet dørene for en københavner-filial, mens Sparekassen Kronjylland og Skjern Bank har været på det københavnske marked i længere tid.

- Det er grundlæggende positivt med mere konkurrence i hovedstaden, men man skal bare huske på, at historisk kan vi se, at hvis der er hård konkurrence, så risikerer de nye banker at få de dårligste kunder, så der skal man passe på, siger Kristian Vie Madsen, vicedirektør i Finanstilsynet,  til TV 2 Business.

Hør Kristian Vie Madsen forklare Bendtner-finten i klippet her:

En undersøgelse fra Finanstilsynet viste tidligere på året at netop udlånet til andelsboliger i København og Aarhus blandt flere banker giver anledning til bekymring.

Vicedirektøren fra Finanstilsynet råder derfor også bankerne til kun at ekspandere i et tempo, som ikke sætter ansvarligheden over styr.

- Selvfølgelig kan det lade sig gøre at vokse, men man skal bare være sikker på, at man gør det i det rette tempo, siger Kristian Vie Madsen.

Se hvad en robotingeniør skal lave i Danmarks største bank: