Business

FLSmidth lider stadig under sparsommelige kunder

FlSmidth er udfordret, og nu skal selskabet igennem en sparerunde.

Danske FLSmidth, der leverer udstyr til mine- og cementindustrien, er i hård modvind. Kunderne sparer.

Valby-baserede FLSmidth må kigge langt efter medvind fra markederne i første halvår 2016. Kunderne holder stadig igen og giver panderynker i koncernen, der leverer udstyr til mine- og cementindustrien.

Selv efter flere hårde år går det tilbage for FLSmidth. I første halvår faldt omsætningen med en femtedel til 7,9 milliarder kroner. Resultatet efter skat blev mere end halveret til 170 millioner kroner.

- Mineselskaber og de fleste cementproducenter udskyder store investeringer og forbrug, skriver administrerende direktør Thomas Schulz i regnskabet.

Se stort interview med FLSmidth-direktør Thomas Schultz, der nu må i gang med en sparerunde.

Flere besparelser på vej

Det får ikke bare FLSmidth til at sænke sine forventninger til hele året. Selskabet varsler også yderligere besparelser, der skal sørge for, at det stadig kan undgå at tabe penge.

- Der ser ikke kønt ud. Der mangler omsætning, og omkostningerne forsvinder ikke, bare fordi ordrerne ikke kommer, hvilket rammer resultatet.

- Det er den samme tendens, vi har set længe. Det et en presset virksomhed i et presset marked med pressede kunder, siger FLSmidth-analytiker hos Alm. Brand Markets Michael Friis Jørgensen.

Det er specielt divisionen, der leverer til mineselskaber, der lider voldsomt. Svingende priser på råvarer samt en sektor, der kom til at købe for meget op under boomtiderne, har sat lysten til nye investeringer i stå.

Lang vej til sjov

I andet kvartal faldt omsætningen i minedivisionen markant, og ildevarslende faldt ordreindtaget med en fjerdedel til 1,4 milliarder kroner. Samtidig tabte divisionen 170 millioner kroner målt på driftsresultatet.

- Efter et exceptionelt svagt første kvartal stabiliserede markedet sig i andet, dog med fortsat svag efterspørgsel efter store projekter, skriver FLSmidth.

Det kan samtidig tage lang tid, før det bliver meget sjovere at være FLSmidth.

- Den medvind, der var fra Kinas enorme vækst, kommer ikke tilbage foreløbigt. Og der er ikke andre regioner i verden, der kan erstatte den.

- Så vi skal frygteligt langt frem, før jeg kan se det blive bedre for FLSmidth. Og vi skal frem efter 2018, før jeg venter, at vi rammer en bund, siger Michael Friis Jørgensen.