Business

TDC er fortsat en presset forretning

Presset på markedet presser også TDC, viser det nye regnskab.

Færre kunder og lavere priser presser indtjeningen hos TDC, der endnu en gang har haft tilbagegang på indtjeningen. Faldet er dog mindre end ventet.

TDC, der er Danmarks største teleselskab, kommer ud af andet kvartal med et driftsoverskud før af- og nedskrivninger, EBITDA, på 2117 mio. kr. Det viser regnskabet for perioden april, maj og juni, som er offentliggjort onsdag morgen.

Analytikere adspurgt af Ritzau Estimates havde regnet med et driftsoverskud på 2092 mio. kr., viser en rundspørge blandt fire analytikere. I samme periode året før var overskuddet på 2344 mio. kr.

Fald i omsætningen

Faldet i indtjeningen skal ses i lyset af en faldende omsætning, som lød på 5204 mio. kr. i andet kvartal, hvor særligt udviklingen i erhvervsforretningen var under et hårdt pres, ligesom flere og flere danskeres farvel til fastnettelefonen også presser indtægterne.

Udviklingen var bedre end ventet, da analytikerne havde ventet et salg på 5141 mio. kr. I andet kvartal 2015 var omsætningen på 5422 mio. kr.

TDC's erhvervsdivision kom ud af andet kvartal med et driftsoverskud før af- og nedskrivninger, EBITDA, på 736 mio. kr., hvilket er et fald fra 887 mio. kr. i samme kvartal sidste år. Analytikerne havde ifølge Ritzau Estimates ventet et driftsoverskud på 1585.

Imidlertid øgede TDC indtægterne fra de private mobilabonnenter, hvor en række prisforhøjelser var med til at holde hånden under indtjeningen. Privatforretningen omsatte i andet kvartal for 2686 mio. kr. mod 2768 mio. kr. i samme periode året før. Analytikerne havde ventet et fald til 2673 mio. kr.

Fokus på Integration af Yousee

I løbet af andet kvartal har TDC desuden haft fokus på integrationen af Yousee-brandet, og ifølge Pernille Erenbjerg, der er koncernchef i TDC, er det foreløbigt en succes.

- Vi har med succes konsolideret Yousee-brandet som en samlet udbyder af premium-løsninger til privatforbrugere. Det er uundgåeligt, at sådanne forandringer påvirker forbrugerne på kort sigt, men sammenlægningen skaber en platform for en simplere og bedre oplevelse i fremtiden, siger Pernille Erenbjerg i regnskabet.

Hun anerkender dog også, at forretningen som helhed fortsat er udfordret. Det er dog ikke alene TDC, der er presset på det danske telemarked, hvor det står markant værre til hos de tre største konkurrenter, Telia, Telenor og "3", da de selskaber blot sidder på omkring 5 pct. af den samlede indtjening på markedet, mens TDC står for de resterende 95 pct.

Fastholder forventningerne

TDC fastholder sine finansielle forventninger til 2016. Teleselskabet regner dermed fortsat med et driftsoverskud før af- og nedskrivninger, EBITDA, på 8,4 mia. kr., oplyser TDC i forbindelse med sit regnskab.

Derudover regner virksomheden med frie pengestrømme på 1,7 mia. kr., og aktionærerne er fortsat stillet et udbytte på 1 kr. per aktie i udsigt.

Forventningerne til 2016 er fraregnet teleselskabets svenske forretning, der tidligere på sommeren blev solgt til konkurrenten Tele2 og nu er at betragte som en ophørt aktivitet. Handlen forventes at falde på plads senere i år.