Business

Danskere går amok i Novo Nordisk-aktier

Dukseaktien vælter ned efter et skuffende regnskab, og det udnytter private investorer i stor stil.

Mens de store, institutionelle investorer i stor stil sælger ud af Novo Nordisk-aktien står de private investorer klar til at købe som aldrig før.

Medicinalselskabet faldt 10 procent op til weekenden på et skuffende regnskab.

Et historisk fald for Novo Nordisk, der samtidig kunne glæde sig over, at de private investorer købte op for 300 millioner kroner på handelsplatformen Nordnet.

Se hele Per Hansens analyse af, hvordan det går med Novo-aktien og hvorfor, at private danske investorer bliver ved med at købe aktierne. 

Udlandet sælger ud

Opkøbet fra de private er det højeste nogensinde på handelsplatformen og vidner om en stor tillid til Novo Nordisk blandt de private aktionærer.

- Selvom Novo Nordisk er lidt vingeskudt, så holder de private investorer den danske aktiefane højt og Novo vil blive ved med at levere et meget fornuftigt riskijojusteret afkast, siger Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet.

Han forklarer faldet med frasalg fra udenlandske investorer, der ikke har noget specielt forhold til Novo Nordisk og derved reagerer prompte, når indtjeningsforventningerne får et hak ned.

Det gjorde de fredag i sidste uge, da Novo Nordisk fremlagde regnskab for første halvår af 2016. Her sænkede diabetes-kæmpen forventningerne til resten af året, særligt på grund af prispres på det vigtige amerikanske marked.

Tæsk fra finanshuse

Analytikerne kvitterede prompte ved at sænke vurderingen af Novo Nordisk.

Over ti finanshuse har sænket kursmålet, heriblandt Bank of America Merrill Lynch og Nordea, der har ændret anbefalingen fra "køb" til den mere neutrale "hold".

Trods analytikernes øgede skepsis over for Novo Nordisk, er der i den grad lys forude.

Af 34 analytikere anbefaler 16 "køb" og 16 "hold", mens kun 5 anbefaler "salg". Samtidig er det gennemsntilige kursmål 386 kroner hos analytikerne - markant over kursen på 318 kroner tirsdag morgen.

Jeg har jo selv aktier, så jeg kan også mærke det

Lars Rebien Sørensen, adm. direktør Novo Nordisk

Ser fornuftigt ud trods prispres

Selvom aktien altså fik tørre tæsk fredag, var topchefen i Novo Nordisk Lars Rebien positiv oven på offentliggørelsen af regnskabet.

- Vi må erkende, at det har kostet noget på prisen at fastholde vores adgang til markedet (i USA, red.), sagde han til TV 2 i fredags.

Han siger desuden, at han vil forsøge at genvinde investorernes gunst efter nedjustereingen.

- Jeg har jo selv aktier, så jeg kan også mærke det. Og jeg kan garantere, at jeg vil drive virksomheden, så godt som overhovedet muligt, sagde han.