Business

Dyhr i modvind efter skattetryk-kommentar - talte ikke afgifter med

SF-formand Pia Olsen Dyhr hævdede, at Danmark ikke havde et af Europas højeste skattetryk, men det er tilsyneladende ikke helt rigtigt.

De fleste af os render nok rundt med en opfattelse af, at Danmark har et af verdens højeste skattetryk. 

Men spørger man Pia Olsen Dyhr, formand for SF, er sandheden en anden:

- Bare et lille faktatjek til mine borgerlige venner, der igen og igen påstår at Danmark er det land i verden, hvor man betaler den højeste skat. Danmark er end ikke i top 10 i Europa!! Stop nu myten om at vi borgere bliver flået i skat. Det er ikke sandt!, skriver SF-politikeren på sin officielle Facebook-profil d. 28 juli.

Opdateringen har siden fået næsten 500 kommentarer og over 600 delinger - heraf er langt størstedelen vrede, sure eller forargrede over Pia Olsen Dyhrs udmelding.

- Pinligt at vi har personer i folketinget, der ikke kender forskel på skat på arbejde og skattetryk. Hvordan skal man med så lidt indblik kunne lede et land?, skriver en Facebook-bruger blandt andet.

Ikke rykket de sidste 30 år

Kigger man på tallene, ser det da også ud til, at SF-formanden har overdrevet en smule.

I OECD's seneste opgørelse fra 2014 ligger Danmark nummer et, når det gælder det højeste skattetryk med et samlet skattetryk på 50,9 pct.

FAKTA - Det danske skattetryk

  • Skattetrykket i Danmark udgør 50,9 pct. af BNP i 2014 ifølge OECD.
  • Skattetrykket beregnes ved at dividere alle skatter og afgifter med den samlede produktion, som måles ved BNP
  • I skattetrykket er alle skatter og afgifter med. Dvs. indkomstskatter, boligskatter, pensionsskat, aktieskat og de mange danske afgifter, herunder registreringsafgiften
  • I 2014 udfgjorde skatter og afgifter 977 mia. kr. og BNP udgør 1919 mia. kr. ifølge OECD. Dermed bliver skattetrykket 977/1919 = 50,9 pct. af BNP
  • Danmark har siden 2002 ifølge OECD haft det højeste skattetryk ud af 35 OECD-lande

- Sandheden er, at vi ligger i toppen, og at det ikke har rykket sig synderligt de sidste 30 år, fortæller Jacob Ravn, der er skattepolitisk chef i Dansk Erhverv.

Han bliver bakket op af Dansk Industri.

- Det samlede skatteryk er pt. verdens højeste – og alt peger på, at det fortsat vil være ét af verdens allerhøjeste skattetryk en årrække fremover. Selv med en fuldstændig gennemførelse af DI’s 2025-plan, viser vores beregninger, at Danmark fortsat vil ligge i top ti i EU, siger Jacob Bræstrup.

Undren over udmelding

Også Mads Lundby Hansen, der er cheføkonom i den liberale tænketank Cepos, undrer sig over SF-politikerens udmelding.

Det er ikke helt rigtigt, når Pia Olsen Dyhr fremlægger det som sådan

Jacob Ravn, skattechef, Dansk Erhverv

- Det her budskab bliver spredt fra gang til anden. Min vurdering er, at det er forkert, siger han og henviser til et svar fra Finansministeriet omkring sammenligning af skattetryk internationalt.

Øverst i nyt svar

I dette svar sammenligner Finansministeriet Danmarks skattetryk med andre lande, hvor de inddrager parametre som beskatning af overførselsindkomster.

Det har netop været fremme som kritikpunkt af OECD's sammenligning af skattetryk, at sådan et parameter ikke blev inddraget, fordi det er med til at holde Danmarks skattetryk kunstigt oppe.

Se flere nyhedsklip på TV 2 Business her:

Men på trods af Finansudvalgets udvidede sammenligning, ender Danmark stadig som nummer ét på listen over lande med det højeste skattetryk. Endda med et endnu højere skattetryk - nemlig 55,2 pct.

- Det er interessant, at når Finansudvalget foretager en lang række korrektioner af de kritikpunkter, så lander vi alligevel på en førsteplads, siger Mads Lundby Hansen.

Det er blandt andet høje boligskatter, bilafgifter, slikafgifter og lignende, der er med til at trække det danske skattetryk i top.

Samme besked lyder nogenlunde fra fagforbundet 3F: Hvis man tæller afgifterne med, er vi altså 'førende' på skattetryk.

- Hvis hun tror, at tallene dækker det generelle skattetryk, har hun misforstået dem. Det tallene - på linje med andre opgørelser viser - er, at skatten på arbejdsindkomst i Danmark ligger i den lave ende. Kigger man råt på den samlede opkrævning af skatter og afgifter, ligger vi stadig i toppen, siger Frederik I. Pedersen, cheføkonom i 3F.

Ikke første gang

Pia Olsen Dyhr selv mener dog ikke, at hun fordrejer sandheden.

- Jeg tror, at mange har en overdreven opfattelse af, hvor store forskellene er i den samlede skat, når man sammenligner de europæiske velfærdsstater. Danmark skiller sig ikke vildt ud, skriver hun i en kommentar til TV 2.

SF-politikeren anerkender dog, at "hvis man gør det op på en anden måde, og tæller også f.eks. afgifter med, ligger Danmark højere".

Jeg tror, at mange har en overdreven opfattelse af, hvor store forskellene er i den samlede skat, når man sammenligner de europæiske velfærdsstater

Pia Olsen Dyhr, formand, SF

Det er i øvrigt ikke første gang, at Pia Olsen Dyhr har været ude med budskabet om, at skatten slet ikke er så høj i Danmark, som vi tror. I 2012 udtalte hun stort set det samme til Dagbladet Børsen.

Også dengang blev SF-politikerens udsagn fejet til side efterfølgende, hvorefter hun beklagede.

- Jeg lægger mig fladt ned, for jeg er blevet fanget i at sige noget forkert. Vi har verdens højeste skattetryk, sagde Pia Olsen Dyhr til Jyllands-Posten i oktober 2012.

Ifølge OECD's liste ligger Frankrig på andenpladsen over lande med højest skattetryk, og Belgien ligger på trejdepladsen.

Se Pia Olsen Dyhrs opdatering på Facebook her: