Business

Fra t-shirts til skibsfart – Hummelejer bag nyt shippingfirma

Christian Stadil, ejeren af Hummel sportstøj, kaster sig ud i et marked, hvor de fleste taber store penge

Sammen med sin far Thor Stadil ejer den succesfulde iværksætter og storinvestor selskabet Thornico med omkring 120 selskaber i porteføljen. De spreder sig lige fra produktion af sportstøj, fødevarer og ejendomme til æggebakker og frugtemballage.

Der kom tre stovte nordjyder med 50 års akkumuleret erfaring indenfor det her, og det vejede tungt.

Christian Stadil, Thornico

Nu etablerer Stadil familien så shippingselskabet Thorco Bulk, der skal operere indenfor tørlast. Netop det felt er ifølge branchekendere et af de sværeste steder at tjene penge i øjeblikket. Fragtraterne er helt i bund, og udbyderne er utallige.

- Vi går ind i det her, fordi vi fik den rigtige forretningsmulighed. Der kom tre stovte nordjyder til os med 50 års akkumuleret erfaring indenfor det her, med ideen om at gå ind i bulk, og det vejede tungt, at vi havde med de rigtige mennesker at gøre, siger Christian Stadil.

Taber allerede penge på skibe

Branchen er ikke ny for Christian og Thor Stadil. De ejer allerede shippingfirmaet Thorco Shipping, der dog har vist sig at være en økonomisk klods om benet.

- Der hvor vi har tabt penge i Thorco Shipping er på egne skibe, som vi har købt for dyrt. Der har vi ikke været gode nok. I det nye selskab skal vi ikke eje nogen skibe. Vi vil chartre skibe ind. Ofte først, hvis vi har en last. Vi vil ikke købe skibe, og så mener vi faktisk, det er muligt at tjene penge i det her marked, fortæller Christian Stadil.

Der er ingen rød tråd

Thornico omsatte sidste år for 6,3 milliarder kroner og lavede et overskud på 180 millioner kroner. Konglomeratet dækker over en meget bred vifte af forskellige brancher og virksomheder, men netop det, mener Christian Stadil, er styrken i forretningen.

- Der er ikke én rød tråd på tværs. Der er nogle grundværdier, det vi kalder company karma, som går på tværs. Vi har aggregeret IT på tværs af selskaber og den måde, vi leder på, men ellers er der ikke sammenhæng. Vi har faktisk klaret os rimeligt godt. Også gennem krisen og det er jo fordi, man har den her indbyggede gynger- og karruseller strategi. I de her år, hvor det har været hårdt for shipping, så er det jo super, at vi samtidig har haft, hvis jeg må blære mig lidt, 4-5 rekordresultater andre steder i koncernen, siger Christian Stadil.

Det nye firma Thorco Bulk vil blive ledet af Rene Mikkelsen, Marc Slinger og Uffe Hansen, der også står bag ideen til selskabet.