Business

Mærsk fyrer 122 efter tabt borekontrakt

Flere års problemer for Maersk Drilling resulterer nu i 122 fyringer.

A.P. Møller - Mærsks datterselskab Maersk Drilling, der ejer og driver borerigge, afskediger over 100 medarbejdere. Det sker, efter at en kunde har opsagt kontrakten på boreskibet Maersk Valiant, der arbejder i den Mexikanske Golf.

Maersk Valiant har været hyret af olieselskabet ConocoPhillips og Marathon Oil siden 2014. Kontrakten skulle løbe til september 2017, men blev sidste uge opsagt per september. Det fører til, at 122 ansatte er blevet opsagt.

- Jeg kan bekræfte, at der har været opsigelser i forbindelse med, at kontrakten med Maersk Valiant er blevet stoppet før tid, siger kommunikationschef hos Maersk Drilling Helene Aagaard.

Markedet for borerigge og udlejning af samme boomede i årevis, hvor Maersk Drilling havde svært ved at skaffe arbejdskraft nok. Men med olieprisens markant fald er markedet vendt.

- Af alle Mærsks divisioner er det nok Maersk Drilling, der kan blive den mest udfordrede de næste mange år. Og at de fyrer, er et signal om, at det ikke bliver bedre foreløbigt.

- Hele industrien ligger ned. Der er overkapacitet, kunderne aflyser kontrakter, og de store olieselskaber signalerer, at de måske ikke er så interesserede i at finde olie på dybt vand længere, siger A.P. Møller - Mærsk-analytiker hos Sydbank, Morten Imsgaard.

Hør hvorfor ekport fra Libyen har påvirket olieprisen:

Det kan blive en smertefuld omgang for A.P. Møller - Mærsk, der det sidste årti har investeret voldsomt i nye borerigge og boreskibe.

Divisionen står nu med 24 boreskibe og rigge, mange af dem helt nye. De store investeringer betyder, at Maersk Drilling har en investeret kapital på over 53 milliarder kroner - 8,0 milliarder dollar.

- Det er ikke utænkeligt, at A.P. Møller - Mærsk bliver nødt til at tage store nedskrivninger på værdien af deres rigge.

- Rigge er jo styrtdykket i pris. Man kan få en rig for 150 millioner dollar nu, hvor de kostede 5-600 millioner dollar for få år siden, siger Morten Imsgaard.