Business

Boligejere opsiger lån for milliarder

Brexit har fået titusindvis af danske boligejere til at omlægge boliglånet til en lavere rente.

Den britiske beslutning om at forlade EU har i første omgang resulteret i en heldig sideeffekt for danske boligejere.

Renten er nemlig faldet efter Storbritanniens kontroversielle beslutning, og det har ført til et regulært konverteringsboom hos realkreditinstitutterne.

Hør Jeppe Borre fortælle, hvor meget boligejere kan tjene på at konvertere:

- Boligejere i titusindvis har udnyttet rentefaldet til at skifte renten ud på deres fastforrentede lån, og indfrielserne i denne omgang sætter de foregående frister til vægs. I fredags er der løbet indfrielser ind for runde 50 mia. kr., som er mere end til fristerne i april og januar tilsammen, udtaler Jeppe Borre, seniorøkonom i Nykredit, i en pressemeddelelse.

Seniorøkonomen advarer dog imod, at armene kommer alt for langt over hovedet over Brexit-konsekvenserne.

- Inden man sender en kærlig hilsen retur over Nordsøen, skal man huske på, at rentefaldet kommer på en negativ baggrund set med økonomiske briller. Indtil videre har europæisk økonomi vist modstandskraft over for konsekvenserne af Brexit, men vækstusikkerheden kommer til at vare ved i flere år.

Renteblinde boligejere

Der er fortsat boligejere, som kunne få en gevinst ud af at konvertere, men som endnu tøver med at opsige deres boliglån.

Blandt andet fordi, de kan have en forventning om, at renten kommer endnu længere ned.

- Man skal ... passe på ikke at blive renteblind – risikoen er, at muligheden passerer. Ærgrelsen ved ikke at slå til og se muligheden forsvinde vil formentlig fylde mere end ærgrelsen ved at skifte og efterfølgende se renten falde yderligere. Med et skifte kommer man under alle omstændigheder til at sidde med et bedre lån end før,” udtaler Jeppe Borre.

Næste frist er til oktober og selvom en renteforhøjelse ikke er til at se i horisonten, understreger Jeppe Borre, at der fortsat stor usikkerhed om, hvad Brexit vil få af konsekvenser.

”Over weekenden er det blevet knap 10.000 kr. dyrere, da kursen skal låses i længere tid med næste frist. Man kan alternativt vente til tættere på fristen i oktober for at spare nogle udgifter, men der er ingen garanti for, at kursen holder niveau. Forventningen er på ingen måde, at renterne stikker afsted de næste tre måneder, men man skal være opmærksom på urolige markeder og med Brexit-effekter på plakaten, står renterne i ukendte farvande.”