Business

Skats direktør var advaret om skandaleramt IT-system

Jesper Rønnow Simonsen blev flere gange i 2013 advaret om at det var risikabelt at sætte inddrivelsessystemet i gang, skriver Berlingske Business.

Skats øverste direktør, Jesper Rønnow Simonsen, blev ad flere omgange i 2013 advaret om, at det var stærkt risikabelt at sætte inddrivelsessystemet EFI i gang. Det skriver Berlingske Business onsdag.

EFI var slet ikke testet tilstrækkeligt, data var forældede og fyldt med fejl, og der var markant risiko for, at systemet ville bryde ned eller ikke kunne inddrive ordentligt, fremgik det af flere rapporter sendt til Skats direktion i månederne op til idriftsættelsen af systemet i september 2013, som Berlingske har fået aktindsigt i. EFI blev lukket ned i efteråret, efter at det var kommet frem, at systemet blandt andet havde inddrevet gæld ulovligt.

Siden har Skats inddrivelse ligget i ruiner, staten og kommunerne får inddrevet langt færre penge fra skyldnere, mens de berørte ­borgere er kastet ud i juridisk kaos. Jesper Rønnow Simonsen har forsvaret sig med, at han ikke kendte til problemernes omfang og ikke blev informeret tilstrækkeligt af sine underordnede om risiciene.

Sagen eksploderede i 2015

Med opbakning fra skatteminister Karsten Lauritzen (V) og et flertal i Folketinget gik topchefen dermed fri, da sagen eksploderede i efteråret 2015. Ansvaret for skan­dalen, der kan ende med at koste skatteyderne svimlende 14 mia. kroner, blev placeret hos den nu forhenværende it-direktør Jan Topp ­Rasmussen. 

- Det billede, der blev præsenteret for mig, gav et urealistisk og for optimistisk billede af systemets parathed og funktionalitet, sagde Jesper Rønnow i en pressemeddelelse kort efter nedlukningen i september sidste år. Men Berlingske kan nu afdække, at direktionen længe før idriftsættelsen fik tydelige og kraftige advarsler fra højtbetalte eksterne konsulenter såvel som Skatteministeriets Interne Revision: 

- Der er tale om graverende advarsler, siger professor i datalogi og ekspert i IT-projektledelse ved Roskilde Universitet Jan Pries-Heje, der har gennemgået rapporternes konklusioner.

- Advarslerne er så voldsomme, at det er relevant at diskutere, om de øverste embedsmænd skal drages til ansvar for skandalen, siger han, mens lektor i datalogi ved Københavns Universitet Erik Frøkjær kalder det »komplet uforsvarligt« at sætte systemet i drift trods advarslerne.