Business

Dansk Nordsø-produktion i fare

En central platform i den danske del i Nordsøen er tæt på at blive lukket.

Maersk Oil vil lukke den vigtige Tyra-platform i Nordsøen, alt imens forbedringsarbejdet er gået i stå med en 13-måneder lang forsinkelse af en central olierapport.

Det skriver Berlingske.

Den annoncerede lukning af Tyra-platformen i 2018 vil være tæt på sidste søm i kisten for dansk naturgas, og sker både på baggrund af selve konstruktionen i havbunden og rammebetingelserne i Nordsøen.

Maersk Oil og de resterende oliefirmaer i Nordsøen har længe krævet bedre vilkår, og V-regeringens støttepartier efterspørger dertil, hvor den vigtige rapport bliver af.

- Rapporten er vigtig i den diskussion, vi har om fremtidsudsigterne for Maersk og Nordsø-olien. Hele spørgsmålet om potentialet derude bør være noget, der interesserer regeringen meget, så jeg kan ikke forstå, hvorfor de ikke gør rapporten færdig, siger forsyningsordfører fra Liberal Alliance, Villum Christensen, til Berlingske.

Han bakkes op af Konservatives erhvervsordfører, Brian Mikkelsen, som understreger, at Danmark mister milliarder på ikke at forbedre investeringsmulighederne i Nordsøen.

Energi-, forsynings- og klimaminister, Lars Chr. Lilleholt vil ikke sætte en dato på, hvornår den længe ventede rapport udkommer, men peger på, at oliepriskrisen og Mærsks Tyra-udmelding overhalede det oprindelige strategiarbejde, skriver Berlingske.

Mærsk er i en dramatisk omvæltning med fyring af den mangeårige topchef Nils Smedegaard, ny direktør i Søren Skou, farvel til et afgørende guldæg i olieforretningen og en helt ny strategiproces. Se mere i et særmagasin om Mærsk på TV2Business.dk.