Papkortets dage er talte: Nyt NemID på vej

Dit fingeraftryk kan komme til at afløse koderne, når det offentlige og bankerne sammen udvikler det nye NemID.

Om få år kan du smide dit papkort med NemID-koder i skraldespanden og i stedet bruge din mobiltelefon som nøgle til netbanken, lægens tidsbestilling eller en privat hjemmeside.

Det er ambitionen i et nyt samarbejde mellem det offentlige og bankerne, som nu vil udvikle afløseren for det nuværende NemID. 

Digitaliseringsstyrelsen og Finansrådet har torsdag eftermiddag givet hinanden hånd på alliancen i Finansministeriet.

Se meget mere på TV 2s nye digitale  business-kanal TV 2 BUSINESS.

- Vi skal finde en mere tidssvarende løsning end papkortet. For eksempel vil vi kigge mod biometri (fingeraftryk, red.) og de nye kodeformer, der kan tilbydes via mobiltelefonen, siger Lars Frelle-Petersen, direktør i Digitaliseringsstyrelsen, til TV 2 Business.

Alliancen mellem det offentlige og bankerne er kommet i stand efter et udbud, hvor Forsikring & Pension også var inde i billedet, men trak sig undervejs. Det er planen, at det offentlige og bankerne definerer, hvad det nye NemID skal kunne og sammen udbyder udviklingsopgaven til mulige leverandører. 

Bankerne står i dag bag 2/3 af de i alt 1,5 millioner pålogninger, danskerne hver dag laver via NemID. Det offentlige bruger under en fjerdedel.

Vil spare skattekroner

- Vi har klart en interesse i at stille vores digitale kompetencer til rådighed og selvfølgelig også i at være med til at påvirke den fremtidige løsning, siger Michael Busk-Jepsen, digitaliseringsdirektør i Finansrådet.

Finansrådet og det offentlige har forpligtet sig til 10 års samarbejde og deles om udgifterne til udvikling og drift af den nye løsning. 

- For os betyder det meget, at vi kan dele omkostningerne, for det har jo en betydning for, hvor mange skattekroner vi skal bruge, siger Lars Frelle-Petersen, direktør i Digitaliseringsstyrelsen. 

Bankerne får ikke eksklusivret

Ifølge Finansrådet bliver fremtidens NemID - ligesom i dag - også tilgængeligt for private virksomheder, f.eks. netbutikker. De vil dog skulle betale for driften og muligvis en forholdsmæssig del af udviklingsomkostningerne. 

- Men bankerne kommer ikke til at tjene på, at de har været med i udviklingen, siger Michael Busk-Jepsen fra Finansrådet.

NemID bliver i dag drevet af Nets, som har kontrakt med staten frem til 2018 med mulighed for forlængelse. Den nye løsning ventes at komme i drift i 2019.