Business

Dansk opfindelse kan revolutionere vindkraften

Dansk "sugebøtte" gør det billigere at opføre havvindmølleparker. Nu vil amerikanere bruge teknikken.

I stedet for at hamre vindmøller dybt ned i havbunden og forstyrre hvaler og sæler har danske forskere fra Aalborg Universitet udviklet et fundament, der gør det nemmere og billigere at lave havvindmølleparker.

"Sugebøtten" er kælenavnet for fundamentet. Det graver sig ned i havbunden ved hjælp af undertryk fra en vakuumpumpe.

Virksomheden Universal Foundation med dansk hovedsæde i Aalborg har netop indgået en aftale om et stort amerikansk projekt i søen Lake Erie ved Cleveland.

Projektet til 780 millioner kroner benytter den danske teknologi til at fastgøre havmølleparkens fundamenter på søbunden.

- Det er det mest effektive og lydløse fundament til offshorevindmøller. Der er i dag mange steder stor fokus på støjen og dens skader på havpattedyrene, siger Kristian Ravn, administrerende direktør i Universal Foundation.

Han forventer inden længe at lande en aftale om et tilsvarende projekt i Europa. Her er havmøller fortsat langt mere udbredte end i USA.

Sparer 30 pct

Selv om det stadig er billigst at opstille vindmøller på landjorden, slipper man til havs for de mange nabokonflikter.

Sugebøtte-teknikken kan spare op mod 30 procent i forhold til traditionelle havfundamenter.

Vindkraften til havs skal udbygges massivt globalt de næste mange år for at opnå mere klimavenlig energi. Det giver store muligheder for virksomheder, som kan levere den bedste og billigste løsning.

Se meget mere på TV 2s nye digitale  business-kanal TV 2 BUSINESS.

- Danmark er førende på eksport af energiteknologi. Dette projekt er et glimrende eksempel på, hvor vigtigt det er, at vi konstant udvikler teknologien og øger konkurrenceevnen.

Det siger Stine Leth Rasmussen, afdelingschef for analyse og politik i brancheorganisationen Dansk Energi.

11 procent af Danmarks samlede vareeksport i 2015, svarende til 71,4 milliarder, kommer fra eksport af energiteknologi, hvor vindmøller spiller en vigtig rolle.