Business

Analyse: Det skal Mærsk gøre – og holde sig langt fra

Landets største selskab, AP Møller-Mærsk, skal finde en helt ny kurs. Carnegie Asset Management har ét klart ønske.

Efter fyringen af topchef Nils Smedegaard Andersen og tabet af hjørnestenen i olieforretningen står AP Møller-Mærsk foran en skillevej.

For hvilken vej skal konglomeratet vælge i en verden, hvor der ikke er mange penge i at sejle containere og producere olie?

Flere iagttagere har luftet muligheden for et stort grønt opkøb, fx Dongs havvindmøller. 

Gør som Novo

Det vil imidlertid være den forkerte vej at gå, lød det fra Kim Korsgård Nielsen, porteføljeforvalter hos Carnegie Asset Management, da han deltog i TV 2 BUSINESS' særmagasin om situationen i Mærsk.

Tværtimod håber han på, at Mærsk holder pengene i lommen og i stedet følger den samme model, som Novo Nordisk har gjort.

- Alle andre pharma-selskaber i hele verden er gået den anden vej og har bredt sig ud over alle mulige forretningsområder inden for medicinalbranchen. Novo er fokuseret på diabetes og blevet verdens bedste. Det kan vi godt lide, for så ved vi, at de har hånden på kogepladen og er tvunget til at lykkes.

Hvad Mærsk skal blive verdens bedste til, ved Kim Korsgård endnu ikke, men selskabet skal helt sikkert på skrump.

- Jeg håber, at Mærsk i første omgang finder ind til det, de er rigtig gode til. Og finder en til det på nogle områder, hvor konkurrencen er knap så hård. Så jeg tror, at de i første omgang skal blive mindre for at blive større. Jeg ser, at det her konglomerat skal skrues kraftigt ned i størrelse og så ekspandere derfra.

Udfordringen er, hvad pokker det er, der skal drive den store virksomhed AP Møller Mærsk frem de næste 10 år og endnu længere frem

Peter Suppli Bentzon, erhvervsredaktør

Kan Mærsk blive grøn?

Heller ikke Peter Suppli Bentzon, erhvervsredaktør på Berlingske Business og forfatter til en bog om Mærsk, tror på det grønne Mærsk.

- Grønt er et bud, og det vi kaster os over, fordi det er en dejlig skøn måde at sige alt bliver godt på, når vi satser på det grønne. Så enkel er virkeligheden ikke, siger redaktøren og fortsætter.

- Udfordringen er, hvad pokker det er, der skal drive den store virksomhed AP Møller Mærsk frem de næste 10 år og endnu længere frem. Hvad er det for nogle fremadrettede forretningsområder, som ikke er afhængige af fossile brændsler, der på den ene eller anden måde er på vej ud eller på transport af varer, som på en eller anden måde vil være der i et omfang, men måske ikke det samme, som vi ser i dag. Man har behov for at tænke ud af boksen.

Novo er fokuseret på diabetes og blevet verdens bedste. Det kan vi godt lide

Kim Korsgård Nielsen, Carnegie Asset Management

Et fast greb om Mærsk

Erhvervskommentator Leif Beck Fallesen hæfter sig ved, at Mærsk-familien har fæstnet grebet om koncernen ved at sætte Robert Mærsk Uggla ind som direktør i holding-selskabet, der kontrollerer selskabet.

- Det virker meget klart som om, at der er blevet vist rettighed omhu om det her. Robert Uggla behøver ikke at være specialist i alt alle de kompetencer, man har ude omkring i de enkelte selskaber, siger han. 

Han skal sådan set fastholde virksomhedskulturen og det, der er noget særegent for Danmark, at vi har disse store fonds- familiekontrollerede virksomheder, som jeg synes betyder ganske ufatteligt meget for både vækst og beskæftigelse i Danmark, siger han i TV 2 BUSINESS' magasin.