Business

Nils Smedegaard Andersen taler ud om fyringen fra Mærsk

- Jeg skulle lige skjule min stolthed, siger Mærks afgående topchef, der gerne ville have stået i spidsen for en omlægning af Mærsk-gruppen.

Torsdag breakede Mærsk nyheden om, at Nils Smedegaard Andersens dage som topchef var talte, og at det bliver Mærsk Line-chefen Søren Skou, der skal stå for en strategisk turn around af gruppen og en opsplitning af gruppens mange forrretningsben.

I dagens udgave af Jyllands-Posten siger Nils Smedegaard Andersen.

- Jeg skulle lige sluge sin stolthed ikke selv at have valgt tidspunktet. Jeg har været i ledelelse i mange år, og man skal altid være klar over den risiko, siger han og tilføjer.

- Det er et valg, som bestyrelsen har truffet, og det er dens ret og pligt, men ingen har givet udtryk for, at jeg ikke har gjort et godt stykke arbejde.

For bestyrelsen er offentliggørelsen kulminationen på langvarige overvejelser om en opsplitning af selskaberne i  Mærsk-gruppen, og Nils Smedegaard Andersen har været en del af processen, siger finanskommentator Ole Krohn, TV 2 Business. 

Smedegaard ville gerne fortsætte på mere ydmyg post

- Når Mærsk skal splittes op i mellem 3 og 5 ben, så har Smedegaard jo været med i den proces og måske været villig til at tage en mere ydmyg post som chef for et af de 5 forretningsben eller fortsætte i den overordnede stilling, siger Ole Krohn.

Se hvad formanden for Mærsk sagde om fyringen af Nils Smedegaard på linket her:

Mærsk-gruppen har leveret et samlet afkast af egenkapitalen på 8,1 procent siden Smedegaard trådte til for 9 år siden. Men det har ikke været nok til at sikre aktionærerne en stigende kurs på deres aktieinvestering. Siden finanskrisen har Mærsk Lines containerforretning været presset af lave fragtrater og voldsom overkapacitet. De sidste 2 år har olieprisernes styrtdyk skabt usikkerhed om indtjeningen i olieforretningen. 

Jeg glæder mig enormt

Et åg, som nu er fjernet fra Nils Smedegaard Andersens skuldre.

- Jeg glæder mig enormt til at komme ud og lave noget andet. Jeg ved ikke præcist, hvad det skal være. Jeg har to betyrelsesposter i Dansk Supermarked og Unilever. Jeg kan fornemme på dem, som har ringet indtil nu, at der nok skal komme flere spændende muligheder, siger Nils Smedegaard Andersen til Berlingske Business. 

Med en ny strategi vil bestyrelsen med formand Michael Pram Rasmussen i spidsen undersøge, om en opsplitning af gruppen kan sikre investorerne et bedre afkast. Om begrundelsen siger Nils Smedegaard Andersen til Berlingske Business:

- MIchael har forklaret, at der skal ses på strukturen. Og i den situation kan koncernchefrollen ændre karakter, og der finder bestyrelsen, at det er mest rigtigt, at det ikke er koncernchefen, der skal vurdere dette.

Og netop her findes måske forklaringen på, at det bliver en insider gennem 33 år, Søren Skou fra Mærsk Line, der nu skal stå i spidsen for både Mærsk Line og hele Mærsk-gruppen.