Business

Mærsk Oil mister stor oliekontrakt i Qatar

25 år som partner på Al Shaheen-feltet i Qatar er slut for det danske selskab, når kontrakten udløber næste år.

Mærsk Oil er blevet fravalgt som partner på oliefeltet Al Shaheen i Qatar, oplyser selskabet i en fondsbørsmeddelelse.

Det er en kontrakt, som Mærsk Oil ellers har haft i 24 år, men Qatar Petroleum, der ejer feltet, har valgt et andet selskab som partner, når kontrakten med Mærsk Oil udløber næste år.

Mærsk Oil har været med til at udvikle Al Shaheen til Qatars største offshore-oliefelt.

Ingen nedskrivninger i 2016

Mærsk Oils direktør, Jakob Thomasen, understreger, at tabet af kontrakten ikke sætter selskabet i stå: 

- Mærsk Oil vokser som følge af forbedret drift og med store projekter som Culzean i Storbritannien og Johan Sverdrup i Norge, siger han i fondsbørsmeddelelse.

Jakob Thomasen har selv været en af drivkræfterne i at udvikle Al Shaheen-feltet, en bedrift, der blev fremhævet som en af årsagerne til, at han i 2009 overtog den øverste post i A.P. Møller - Mærsks olieselskab.

Mister en tredjedel

Ifølge aktieanalytiker Michael Friis Jørgensen Alm. Brand Markets er der tale om et stort tab for Mærsk Oil.

- Det drejer sig om en tredjedel af deres produktion, så det er selvfølgelig en stor kontrakt, og den mest profitable kontrakt, som de har liggende, siger Michael Friis Jørgensen til TV 2.

Men selvom der er tale om en betydeligt tab for Mærsk, så mener Michael Friis Jørgensen alligevel, at tabet var forudsigeligt.

- Det er ikke en overraskelse, da der har været utrolig mange rygter omkring, at Mærsk ville få det svært med at vinde kontrakten, fordi så mange store olieselskaber har presset prisen rigtig langt ned på den her kontrakt. Og derfor ville Mærsk ikke rigtig kunne få forretningen til at hænge sammen, siger Michael Friis Jørgensen.

Det er planen, at en del af de Mærsk Oil-ansatte i Qatar skal flyttes til andre af de lande, koncernen arbejder i. Størstedelen af de tilbageværende ansatte ventes at blive tilbudt arbejde af den nye operatør.

Det er det franske selskab Total, der har vundet kontrakten på oliefeltet Al Shaheen i Qatar. Det oplyser en kilde tæt på sagen ifølge nyhedsbureauet Reuters.