Business

Britisk finansminister på brandslukningsopgave

Storbritanniens økonomi er stærk, siger finansminister George Osborne i et forsøg på at dulme uroen.

Brexit-afstemningen har udløst massive kursfald på aktiemarkederne og sendt det britiske pund ned med 10 procent siden resultatet var en realitet. Nu kæmper finansministeren for at skabe ro på de nervøse finansmarkeder. 

- I dag vil jeg forsikre det britiske folk om, at Storbritannien er klar til at imødegå de problemer, der kommer, fordi vi står stærkt økonomisk, sagde George Osborne i en tale til briterne.

Han mener de seneste års reformer har skabt en vækst og beskæftigelse, som gør Storbritannien stærk nok til at modstå presset. Samtidigt er kravene til bankerne øget.

- Vi har forberedt os på at kunne klare problemerne. Og tak Gud for, at vi har gjort det, sagde finansministeren.

Se, hvordan Brexit har ramt det danske aktiemarked mandag på TV 2 Business:

Osborne bliver

Mens premierminister David Cameron offentliggjorde sin afgang som følge af afstemningsresultatet, så erklærer George Osborne klar sig til at blive på posten og forestå forhandlingerne om Storbritanniens exit fra EU.

Forhandlingerne og fremtiden uden for EU vil give problemer, sagde ministeren.

- Vi har uro på markederne. Man lad mig understrege, at mens de store finansielle institutioner muligvis ikke har forberedt sig på resultatet, så har vi. Statens institutioner står klar, sagde George Osborne med reference til de finansielle markeder.

Selvom finansmarkederne fredag kom med en kontant afregning på afstemningen, så mener finansministeren ikke, der var tale om panik, og nationalbanken, Bank of England, har oprettet hjælpeprogrammer, som bankerne kan trække på. 

Det er usikkert, hvilke handelsbetingelser Storbritannien kan opnå med EU. Landet forventes snarest at få nedjusteret sin kreditvurdering, og der er tvivl om, hvorvidt London kan fortsætte som det finansielle centrum, byen er i dag.

- Allerede nu ser vi, at selskaber holder igen med at investere og ansætte. Det skal vi have gjort noget ved, for det er allerede hæmmende for væksten.

- Lad mig forsikre alle selskaber om, at vi er konkurrencedygtige, stærke og åbne for forretning, sagde George Osborne.