Business

Tuder du over de danske aktier? Så vær glad for, at du ikke har britiske bankaktier

De danske aktier får tæsk efter britisk EU-nej, men det er ingenting i forhold til de britiske bankaktier.

Det er surt at være aktionær i samtlige danske C20-selskaber i dag. Der er rødt over hele linjen, og der er barberet mellem 5 og 10 procent af værdien hos mange af de store, danske selskaber. Men det er vand ved siden af, hvordan man må have det, hvis man har placeret sparepengene eller pensionsopsparingen i en af de britiske banker.

Efter at det fra morgenstunden stod lysende klart, at Storbritannien ny forlader EU, er de britiske bankaktier raslet ned. 

Både Royal Bank of Scotland, Bank of ireland, Barclays og Lloyd falder med mere end 20 procent. 

Londons position som finanscentrum truet

London har i mange år været Europas finanscentrum, men når landet kommer til at stå uden for EU, er det langt fra givet, at London også i fremtiden vil være finanscentrum. Dermed er der risiko for, at  de britiske banker ikke vil have samme nemme adgang til at gøre forretninger i de øvrige europæiske lande, som det har været tilfældet hidtil.

Det får sammen med den generelle frygt for den britiske økonomi de britiske bankaktier til at dykke.

- De britiske banker vil sandsynligvis komme i modvind fra både en forværret lokal økonomi og højere risikopræmier vedrørende et mindre forudsigeligt politisk og økonomisk landskab og bekymringer omkring deres evne til at sælge deres services i EU, skriver Citi i en analyse.

Hele Europas bankaktier dykker

I det fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks er det også finasaktierne, der er bundskraberne. De falder med knap 15 procent.

Syv ud af de ti mest faldende aktier i indekset er banker.

- Det er et udtryk for, at finans- og bankaktier er et spejl af udviklingen i økonomien og samfundet generelt. Udfordringen ved brexit er, at det kan ramme den handelsaktivitet, der er på det indre marked i EU, siger Kim Sejdelin, aktiehandler i Jyske Bank, til Ritzau Finans og uddyber:

- Det bliver dermed mere kompliceret at få afsat varer over landegrænserne, og det er rationalet bag, at bankaktierne ryger markant ned.

Også de danske bankaktier skraber bunden i C20. 

Men selvom investorerne altså også sender de danske bankaktier ned, får de betydeligt færre tæsk end de britiske.