Brexit

Aktiekurser i frit fald: Danske aktier bløder

Der er rødt over hele linjen hos de danske aktier. Især Danske Bank, Jyske Bank og Nordea får klø.

Det britiske exit til EU sender chokbølger gennem finansmarkederne.

Efter at det danske marked åbnede klokken 9, er aktierne tordnet ned. Aktierne falder over en bred kam, og samlet var C20-indekset nede med knap 10 procent umiddelbart efter børsåbning. Siden har aktierne dog rettet sig en smule, og C20-indekset står nu til et fald på knap 5 procent.

Værst ser det ud for bankaktierne. Danske Bank er nede med 9 procent, mens både Jyske Bank og Nordea står til et fald på 7 procent.

Coloplast og Lundbeck er kommet bedst fra start - selvom tallene også her er røde, står selskaberne kun til et tab på en lille procent. Og det er altså nok til placere dem som de bedste danske aktier på blodrød dag som denne.

Samme billede i resten Europa

Nogenlunde samme billeder ser vi i hele Europa. Værst ser dte ud i Storbritannien, hvor værdien af de britiske eliteaktier allered eer barberet med næsten 10 procent på grund af faldet i pundet. Umiddelbart efter børsåbning står de britiske aktier til et fald på knap 10 procent.

I Asien har aktierne natten igennem været presset ned, og på børsen i Japan blev handlen med aktier suspenderet på grund af de voldsomme fald, og stemningen af panik er total.

Usikkerhed skaber store udsving

Vi kan ifølge Frank Øland, cheføkonom i Landbrug og Fødevarer, godt forberede os på, at det bliver en dramatisk tid på finansmarkederne i dag, og at usikkerheden vil vare ved lang tid endnu.

- Det, der udspiller sig nu, er worst case-scenariet for både britisk - og europæisk økonomi ikke mindst, siger han til TV 2 Business.

Hvis man har de danske briller på, er bevægelserne på valutamarkederne dog ikke kun dårlige - for eksempel er dollaren styrket med tre procent over for euroen, og det er godt nyt for dansk eksport til USA.

Men det er nu ikke noget, man skal glæde sig alt for voldsomt over, understreger Frank Øland.

- Vi står over for en lang periode med stor usikkerhed om Storbritanniens rolle i forhold til EU og deres plads i verdensøkonomnien – det er ubetinget negativt, siger han.

Største fald for pundet nogensinde

Pundet er allerede faldet med omkring syv procent, og dermed er væredien af de britiske aktier allerede barberet ned, og med udsigt til kursfald, når aktiemarkederne åbner, kan værdien hurtigt falde med mere end 20 procent - altså er der udsigt til et regulært blodbad.

Pundet er nu nede på under 1,40 dollar.

En dramatisk vending i lyset af, at pundet torsdag aften toppede i 1,50 dollar - det hidtil stærkeste i 2016. Holder kursen sig under 1,40 dollar er det ifølge Reuters det største fald nogensinde for den britiske valuta.