Business

Tjente otte millioner kroner på bogstaverne b og y

Norske André Eidskrem købte i 1996 rettighederne til Internet domænenavnet by.com for 5000 dollar. Nu er det solgt med en pæn fortjeneste.

8 millioner kroner har en kinesisk køber betalt for domænet by.com og dermed gjort den 45-årige norske sælger til millionær. Det skriver avisen VG.no.

André Eidskrem fortæller til websiden digi.no, at han i årevis har shoppet domænenavne, men at indkøbene ikke altid har været helt uden risiko. Han var da også forsigtig, da han købte domænet for 5000 dollar.

- Da jeg ringede til amerikaneren, som ejede domænet i 90'erne, ville jeg ikke fortælle ham, hvad by betyder på norsk, fordi jeg var bange for, at det ville få prisen i vejret. jeg sagde bare, at by var en forkortelse på en virksomhed, jeg tænkte på at starte, fortæller den 45-årige, fortæller han.

Store penge i de rigtige navne

Køb og salg af domænenavne har i årevis været en indbringende forretning, hvis man evner at ramme rigtigt. Det gælder naturligvis om at kunne forudse de navne, der vil blive eftertragtede.

I 2007 blev et af verdens dyreste domænenavne solgt da virksomheden HomeAway købte navnet VacationRentals.com for 35 millioner dollars. Buddet blev tilsyneladende handlet op, fordi Expedia også var interesserede i navnet.

Hotels.com, Sex.com og Internet.com er andre eksempler på navne, som ejerne måtte betale mere end 10 millioner dollars for at får retten til at benytte.

Folkedansere med et godt navn

Her til lands er en af de højeste kendte handler da firmaet Balslev Media ApS i Holstebro i 2008 købte navnet Casino.de for tre millioner kroner.

Danske Folkedansere kunne man i 2009 finde på hjemmesiden df.dk. De havde dog luret, at partiet Dansk Folkeparti kunne være interesserede i netop den webadresse, så de satte navnet på auktion for 100.000 kr. Hos Dansk Folkeparti var de dog gode købmænd, så først i 2012 var danserne møre og lod df.dk domænet slippe for 75.000 kr.

TDC på indkøb

Tilbage i 2001 ville parterne ikke ud med prisen – men vurderingen er, at prisen var på mere end en million kroner, da telegiganten TDC overtog domænet tdc.dk af Thy Data Center. Senere måtte teleselskabet igen have muldvarpen frem for at få fingre i tdc.com. En millioner dollar var prisen denne gang hos amerikanske Track Data.

Skat på domæner

Tilbage i Norge forventer André Eidskrem, at hans nysolgte domæne by.com kommer til at stige i værdi. Men han valgte at sælge nu. Blandt andet fordi en fremtidig skat på domæner i Kina er på vej, og det frygter han vil få priserne til at dale igen.