Business

Portræt af Nils Smedegaard: Farvel til en international kender

Nils Smedegaard Andersen er færdig som administrerende direktør i A.P. Møller - Mærsk. Han sad knap ni år på posten.

Siden december 2007 har der stået Nils Smedegaard på direktørens dør i Mærsk Gruppen, men fra 1. juli er det slut. 

Den 57-årige administrerende direktør stopper, og den nye topchef bliver Søren Skou, som kommer fra en direktørpost i Maersk Line, meddeler selskabet torsdag.

Nils Smedegaard blev i 2005 hentet ind i Mærsk-koncernen via en bestyrelsespost, som han bestred i to et halvt år. Inden da arbejdede økonomen, som er uddannet fra Aarhus Universitet, flere år i Carlsberg. Først som koncerndirektør fra 1999 og frem til 2001, inden han i 2001 blev koncernchef og administrerende direktør for Carlsberg Breweries. 

Mange års udenlandsk erfaring

I mange år var Nils Smedegaards arbejdsplads uden for Danmark. Både Union Cervecera i Spanien, tyske Hannen Brauerei og Hero Group i Schweiz har haft Smedegaard ansat i direktørstillinger. 

I 2012 var Nils Smedegaard Andersen sygemeldt, efter han blev ramt af alvorlige hjerteproblemer kort før nytår i 2011, og i tiden efter blev direktørens tilbagevenden til Esplanaden udsat flere uger. 

Vigtig drivkraft

Som administrerende direktør har Smedegaard særligt skabt resultater i forhold til international vækst samt styrkelse af kundefokus og konkurrenceevene i forretningsenhederne, fremhæver bestyrelsesformand i A.P. Møller-Mærsk, Michael Pram Rasmussen, i torsdagens meddelelse til fondsbørsen.

- Nils Smedegaard Andersen har været en drivkraft i opbygningen af et fokuseret og lean globalt konglomerat af fem kerneforretninger inden for shipping, logistik og energi, lyder det fra bestyrelsesformanden.

Den nye mand på posten, Søren Skou, har været i A.P. Møller - Mærsk siden 1983 og har været medlem af direktionen siden 2006. I 2012 blev han administrerende direktør for Maersk Line. Den stilling skal han fortsat varetage.