Lykkelig Lauritz-ejer i comeback efter børsfiasko: - Det ser meget dejligt ud

Auktionshuset Lauritz.com er kommet godt fra start på børsen i Stockholm.

Det har været en ualmindelig hård fødsel at bringe Lauritz.com på børsen, men det gør forløsningen endnu større.

Det er usikkert med Brexit og mange andre faktorer, der har været meget støj omkring Lauritz. Så det ser meget dejligt ud.

Bengt Sundstrøm, formand Lauritz.com

Auktionshus-aktien steg over 15 procent i de første minutter fra 15 til små 18 svenske kroner, og formand Bengt Sundstrøm er henrykt.

- Det er jo dejligt, meget fint at den går opad. Det er usikkert med Brexit og mange andre faktorer, der har været meget støj omkring Lauritz. Så det ser meget dejligt ud. Nu kan man sige, at man kan slappe af, og så er vi på børsen, siger han til TV 2.

'Det er dejligt'

Inden børsnoteringen sad Bengt Sundstrøm på 95 procent af aktierne.

Nu har han solgt 40 procent fra, og dermed høstet 150 millioner svenske kroner. Formanden sidder derfor på 55 procent og hustruen Mette Sundstrøm, der også er direktør, har 5 procent.

- Nu ser vi fremad og håber, at det bliver en rigtig god rejse for alle nye ejere i Lauritz.com. Det synes vi er dejligt, siger Bengt Sundstrøm.

Tynget af gæld

Bengt Sundstrøm skabte Lauritz.com i 1999, og siden er forretningen vokset markant. I dag har selskabet auktionshuse i otte lande, og omsætningen rundede sidste år en milliard kroner.

Den store vækst har dog ikke vist sig på bundlinjen, hvor der sidste år blev tabt over 10 millioner kroner trods den store omsætningen. Den primære årsag er, at Lauritz.com har optaget et meget dyrt obligationslån, der tynger på bundlinjen, selvom driften derudover er gået frem.

De skal være glade

Et af hovedformålene med børsnoteringen er at nedbringe obligationsgælden, og Bengt Sundstrøm siger da også til TV 2, at 130 af de 150 millioner svenske kroner skal bruges til at barbere gæld.

- Investorerner skal være glade, for selskabet får en styrket balance, en stor egenkapital og en bunke penge til at fortsætte væksten og den fremdrift, vi har haft i 15 år, siger Lauritz.com-direktøren.

Det gik helt galt

Auktionshuset skulle have været på børsen 9. juni, men det blev afblæst 18 minutter før tid på grund af mangel på institutionelle investorer.

Det aflyste forsøg udløste voldsom kritik af Lauritz.com, der senere erkendte at have kommunikeret dårligt om baggrunden for den utraditionelle og overraskende beslutning.

I anden omgang, der er gennemført i dag, valgte Lauritz.com af sænke prisen på aktierne til 15 svenske kroner fra tidligere 19-21 svenske kroner, og det fik flere institionelle investorer med ind i forretningen.

Aktien i Lauritz.com handles halvanden time efter børsnoteringen til 16,2 kroner, det svarer til en stigning på otte procent.