Business

Banker står over for kæmpe milliardkrav

Kommende krav fra den såkaldte Baselkomité kan blive langt højere end tidligere forventet. Det fortæller kilder med indsigt i processen til TV 2.

De største danske banker og realkreditinstitutter kan blive nødsaget til at hente helt op til 130 milliarder kroner i ekstra kapital som følge af kommende krav fra den såkaldte Baselkomité.

Det fortæller kilder med indsigt i processen til TV 2 Business.

Opgørelsen er blevet til i forbindelse med et nyt høringssvar fra Finansrådet, som i denne uge vil blive sendt til Baselkomitéen. Også Nationalbanken og Erhvervs- og Vækstminister Troels Lund Poulsens ministerium skal sende et høringssvar i denne uge i et forsøg på at påvirke de endelige anbefalinger fra komitéen.

De 130 milliarder kroner er markant højere end de beregninger, som blev lagt frem fra Finansrådet i forbindelse med lobbyorganisationens årsmøde i december 2015. Dengang lød vurderingen fra Finansrådet, at det kunne komme til at koste sektoren 85 milliarder kroner, hvis reglerne fra Baselkomitéen blev gennemført, som de så ud på daværende tidspunkt.

Nykredits forklaring

Kravene fra Baselkomitéen blev tidligere i år brugt af Nykredit som hovedforklaring på, at selskabet valgte at sætte priserne op og annoncere en kommende børsnotering.

Siden har der været en del diskussion om, hvor omfattende kravene ville blive for sektoren, men nu kommer der altså for første gang et samlet bud på kravenes størrelse efter indsamling af data fra de store institutter.

Så sent som i sidste uge mødte de kommende krav kritik fra Nationalbankens øverste direktør, Lars Rohde.

- Det (kravene red.) kan betyde, at de mest sikre institutter skal øge egenkapitalen, selvom de ikke har behov for det. Og man kan frygte, at et af resultaterne bliver, at institutterne øger risikoen, lød det fra Nationalbankdirektør Lars Rohde i sidste uge.

Dermed bakkede Lars Rohde op om kritikken af, at blandt andet det historisk sikre danske realkreditsystem står til at blive fordyret af de kommende krav.

- Derfor støtter vi ikke forslaget i sin nuværende form. Det er vigtigt for modellens troværdighed, at de estimerede risikovægte afspejler de faktiske risici, sagde Lars Rohde.

Milliardregning til boligejere

Ifølge TV 2 Business' erhvervskommentator Ole Krohn, kan de overraskende dyre kapitalkrav ende, at det væsentligt dyrere at være dansk boligejer.

- De her krav er en bombe under den danske banksektor og den risikerer at sende en stor milliardregning videre til de danske boligejere og virksomhedskunder, siger TV 2’s erhvervskommentator Ole Krohn.