Kontraekstremisme

16x9

Af: Helle Harbo Sørensen

En anden central del af PET's arbejde er kontraekstremisme, som handler om at forebygge trusler fra ekstremistiske grupper som nynazister, islamister og autonome. Som det er tilfældet med kontraterrorisme holder politiet øje med de grupperinger, som de regner med, kan komme til at udgøre en trussel mod samfundet og borgernes sikkerhed.

Hvem PET holder øje med i de ekstremistiske miljøer er selvfølgelig hemmeligt, men i forbindelse med rydningen af ungdomshuset og de autonomes planlagte kampe mod politiet, er det ikke usandsynligt, at PET har aflyttet personer i miljøet.

Handler ud fra yderliggående overbevisninger
Ekstremisme er betegnelsen for et yderliggående synspunkt, som især bruges i forhold til politiske spørgsmål. Ekstremisme benyttes blandt andet om holdninger, som opfordrer til at foretage ekstreme og ulovlige handlinger - gerne i forhold til at ændre på samfundet, som vi kender det.Kontraekstremisme handler altså om at standse yderliggående filosofiske, politiske eller religiøse handlinger, som udgør en trussel for det danske samfund.

Hvor ekstremister normalt går efter konkrete personer eller mål ud fra deres politiske standpunkt, rammer terrorister mere den brede befolkning, hvor de spreder skræk, fordi ofrene for terrorisme ofte er tilfældige borgere, som er på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt.

Ekstremismen blomstrede i 70'erne
Arbejdet med kontraekstremisme overskygges i dag af kontraterrorisme, som især er kommet i fokus efter terrorangrebene i USA den 11. september 2001. Men tilbage i 70'erne og 80'erne var det kontraekstremismen, som var i fokus. Blandt andet overvågede PET i 14 år den såkaldte Blekingegadebande, der tilhørte den yderste venstrefløj, og som støttede terrorgrupper som PFLP.

I 1992 var det formentligt også ekstremistiske personer, der stod bag, da et medlem af Internationale Socialister blev dræbt af en brevbombe på sit kontor i Søllerødgade i København. Ofret, den 29-årige Henrik Christensen, var ud over at være IS-medlem også tidligere aktiv i blandt andet Fællesinitiativet mod Racisme. Sagen er aldrig opklaret, men nogle af teorierne i sagen går på, at det var nazistiske grupper, der stod bag angrebet.