Butikstyverier begået af børn frustrerer indehavere – på Strøget stikker særligt én gruppe ud

Direktør frygter, at det er en decideret kultur blandt de unge, fordi nogle ikke kan følge med kammeraterne, der går i nyt modetøj.

Ved første øjekast kan det virke harmløst, når skolebørn drages af legetøjet i Anders Sølling Kristensens Bog & Idé i Hornslet uden for Aarhus.

Men sådan har boghandleren nu ikke set på det den seneste tid.

Flere gange har han været plaget af grupper på op til seks børn, der stjæler legetøj og særligt Pokémon-kort fra hans butik.

Senest var det et tyveri for 1600 kroner af de populære spillekort, der fik Anders Sølling Kristensen til at råbe op i et opslag på Facebook.

- Vi har gennem en længere periode oplevet en tendens til, at der kommer børn, gerne i grupper, og ting forsvinder, fortæller han til TV2 ØSTJYLLAND.

Pigegrupper hærger butikker på strøget

Det seneste år har Anders Sølling Kristensen fået stjålet legetøj for 15.000 kroner.

Som yderste konsekvens overvejer han at udelukke børn fra butikken, hvis ikke de kommer med en voksen, selvom boghandleren nødigt vil ende der.

Desværre er han lagt fra alene om frustrationerne over de unge butikstyve.

For i en række butikker på Strøget i København har der siden starten af året været tendens til, at særligt unge piger helt ned til 12-årsalderen bliver taget på fersk gerning med taskerne fulde af tyvekoster.

Ofte er der tale om tøj – og det er ikke helt tilfældigt, hvad pigerne stikker under armen, lyder det fra butikkerne på den populære shoppinggade.

Går efter mærkerne

Ifølge KBH - Commerce & Culture, der er interesseorganisation for op mod 250 butikker i indre København, er der ingen tvivl om, hvad butikstyvene fristes af, fortæller direktør Michael Gatten til TV 2.

- Det er særligt high end-produkter og mærkevarer, som ryger i tasken og ikke kommer op til kassen. Alt fra tøj, smykker, jakker og så videre, fortæller han.

Problemet er ifølge Michael Gatten isoleret særligt til piger omkring de 12-14 år, og spørger man direktøren, er antallet kun blevet større, uden at han kender det egentlige omfang.

- Vi er ikke et øjeblik i tvivl om, at der er en stigning i tyverierne blandt pigerne i den aldersgruppe, fortæller Michael Gatten.

Strøgbutikkerne er især bange for, at rygtet skulle sprede sig blandt de unge, hvis ikke butikken prioriterer ressourcer til at opsnappe tyve.

- Når det først er lykkedes én gang, så fortæller man måske kammeraterne, at det godt kan lykkes her. Så breder det sig, siger Michael Gatten.

Og noget kunne tyde på, at problemet allerede har bredt sig blandt pigerne i aldersgruppen.

Tager førstepladsen

Kigger man på de landsdækkende tal for sigtelser, er aldersgruppen 10-19 år den kategori, der er blevet sigtet flest gange blandt kvinderne.

Hvis tendensen med de unge piger fortsætter året ud, tyder meget på, at antallet af sigtelser i den aldersgruppe kan blive det højeste i mindst seks år.

I samme periode er antallet af butikstyverier begået af drenge i samme aldersgruppe faldende, viser tallene fra Rigspolitiet, og faktisk krydsede de to grupper hinanden for første gang sidste år, hvor flere unge piger end unge drenge blev sigtet for butikstyveri.

- Man tør snart ikke have varer på hylderne

TV 2 har den seneste tid kunnet fortælle om et stigende antal anmeldelser af butikstyverier rettet mod landets købmænd.

Tidligere har Salling Group, der ejer kæderne Netto, Føtex og Bilka, kunnet fortælle, at der årligt stjæles for et trecifret millionbeløb blandt koncernens cirka 650 butikker.

Også for Peter Stausholm, der ejer en Sparkøbmand i Risskov ved Aarhus, er butikstyverierne et problem.

- Man tør snart ikke have varer på hylderne, fortalte han til TV 2.